MojojNeudatojSestri

MOJOJ NEUDATOJ SESTRI

1619 0
Preporuči tekst

MOJOJ NEUDATOJ SESTRI

Raspitaj se o proscu. To pravilo znamo svi, vjerovatno ste pomislili. Ali ne znamo, često, gdje pitati. Ne raspituje se o proscu samo kod njegovih bliskih prijatelja. Nećeš čuti sve što je potrebno ako ti ga bude hvalio samo onaj ko je dobar s njim.  Bez obzira što ne spada u ogovaranje spomenuti mane i greške onoga o kojem se raspituju za brak, neki ljudi će ti ih prešutjeti, jer su bliski sa tom osobom. Lijepo od njih što im je stalo da se dotični oženi, ali trebamo znati i njegovu dark side priču.

Kad god me neka djevojka pita šta da radi po pitanju svoje udaje, prvo je upitam je li se raspitala o mladiću.  “Jesam. Žena njegovog najboljeg prijatelja mi je prenijela da je prava prilika.” – bude najčešći odgovor. Greška. Pitaj i dalje. Oni ga vole i stalo im je, ali vjerovatno nisu sasvim objektivni. Kasnije će ti biti drago da jesi. Zato slobodno recite o nekome, ako vas pitaju o njemu, a vi poznajete njegov karakter: težak je, voli se raspravljati, smeta mu otvorena i komunikativna osoba, zatvoren je, stidan je, ili obrnuto previše je otvoren, puno voli izlaziti i možda će se to odraziti na porodični život, ters je, voli kritikovati, puno voli hranu, itd.  To su pravi odgovori. To je realni život koji će i u braku puno toga odrediti.

Jer odgovori: “Vjernik je i traži vjernicu koja voli Allaha i Njegovog Poslanika”, u današnjem vaktu nisu dovoljni, zato što ne podrazumijevaju da ta osoba istinski živi i odgojena je u tom duhu. Na jeziku smo svi takvi.
Pitaj dok pitanje ima smisla, kasnije ćeš možda zakasniti.

Hanka Vlahovljak

num.com


Preporuči tekst

Related Post