SalahuddinEjjubiPobjeda

NA DANAŠNJI DAN SALAHUDDIN EJJUBI JE IZVOJEVAO VELIČANSTVENU POBJEDU PROTIV KRSTAŠA NA HITTINU

967 0
Preporuči tekst

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Na ovaj dan (04. jula), 1187. godine dogodila se Bitka na Hittinu između muslimana na čelu sa Salahudinom Ejjubijem i križara na čelu sa Ričardom Lavljeg Srca.

Bitka je završila veličanstvenom pobjedom muslimana, tako da je put prema Kudsu (Jeruzalemu) bio otvoren, i nije prošlo puno vremena a sa džamije Al-Aksa se ponovo, nakon 88 godina, začuo ezan.

Mnogi križarski oficiri i komandiri bili su zarobljeni i pali su u ruke Salahuddinu Ejjubiju, ali je on sa njima postupio plemenito, držeći se principa islamskog morala i ahlaka, a nije prema njima postupio onako kako su krstaši postupali sa muslimanskim zarobljenicima. Posebnu velikodušnost pokazao je prema njihovom komandantu, Ričardu Lavljeg Srca, koji je bio ranjen, pa mu je Sallahuddin Ejjubi poslao svoga ljekara da ga liječi. Salahuddin Ejjubi nije ubio ni jednog krstaškog zarobljenika osim Reynalda de Châtillona. Salahuddin je prišao tom zlikovcu i sabljom mu odrubio glavu, a zatim se obratio prisutnima, rekavši: ”Što se ovoga tiče za njega nema oprosta. Zakleo sam se dva puta da ću ga ubiti ako ga se domognem, prvi put kad je opremio vojsku za pohod na Meku i Medinu, a drugi put kad je napao karavanu hadžija i poubijao sve hadžije.

Uoči bitke, Salahuddin je obilazio svoju vojsku. Naišao je pokraj šatora u kojem su vojnici pričali isprazne priče i grohotom se smijali,  pa je rekao: ”Odavde dolazi poraz!” Zatim je naišao pokraj šatora u kojem su vojnici klanjali noćni namaz i učili dove, pa je rekao: ”A odavde dolazi pobjeda!”

Naravno, Salahuddin se nije borio samo namazom i dovom,  već je opremio svoju vojsku sa najboljom opremom. Katapult kojim je iznenadio križare u toku borbe imao je presudan utjecaj na ishod bitke, ali naša vjera nas uči da, ma koliko materijalnih uzroka pobjede ispunili i zadovoljili, prvi i glavni uzrok pobjede je pokornost Allahu, dž.š.

Ovo je ono što danas moramo znati makar posjedovali oružja u nestvarnim količinima. Moramo znati da je naoružavanje u svakom slučaju dobra i poželjna stvar, ali tajna pobjede nije u pušci, već u ruci koja je drži, i što je još važnije, u srcu onoga ko nosi pušku.

saff.ba


Preporuči tekst

Related Post