Kurban2019

Ovako provjerite da li životinja koju kupujete za kurban ne boluje od bruceloze

933 0
Preporuči tekst

Otkriveno je i nešto oboljenja zvanog “plavi jezik”

Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona (TK) u okviru dijagnostike zaraznih i parazitarnih bolesti životinja radi redovne monitoringe koje nalažu resorno federalno ministarstvo i Ured za veterinarstvo FBiH.

“Radimo uzorke na brucelozu i druge sporadične bolesti, s tim da za bolesti za koje nismo akreditovani tražimo potvrdu referentnih laboratorija. Kod nas u zavodu nemamo veliki broj pozitivnih životinja, a s obzirom na to da radimo i još nekoliko kantona, ove godine smo imali 30-ak pozitivnih uzoraka na brucelozu, uglavnom ovce i malo krupne stoke”, rekao je direktor Veterinarskog zavoda TK Senad Hamzić, piše “Fena”…

U Tuzlanskom kantonu otkrivene su tri ovce i jedna krupna životinja pozitivni na brucelozu. Otkriveno je i nešto oboljenja zvanog “plavi jezik”, ali to nije alarmantno, tvrde u Zavodu.

“Ako imamo potvrdu na brucelozu, to ide i na potvrdu na Veterinarski fakultet u Sarajevu i onda se proglašava da je životinja pozitivna”, istakao je Hamzić.

Problem BiH je što nema referentni laboratorij nego ovlaštene institucije po potrebi mogu odrediti određene veterinarske ustanove u zemlji da po određenoj metodi mogu biti referentni. Većina analiza vrši se u referentnim laboratorijima širom Evrope. S obzirom na kratko vrijeme do Kurban-bajrama iz Zavoda upućuju apel.

“Treba posebno skrenuti pažnju svim građanima kod nabavke kurbana, da budu obazrivi i da uzimaju životinje poznatog zdravstvenog statusa, da imaju uvjerenje o zdravstvenom stanju”, poručio je Hamzić.

Oprez, dodaju iz Zavoda, nikada nije naodmet kada se radi o bolestima koje su zajedničke ljudima i životinjama, odnosno prenose se sa životinja na ljude.


Preporuči tekst

Related Post