ZalilaSe

Kćerka optuženog ratnog zločinca se na Općinskom vijeću žalila zbog buke ezana

1066 0
Preporuči tekst

Čuj to, ezan naziva BUKOM?!?!

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kiseljak, koja je održana u četvrtak, vijećnici su imali priliku postavljati pitanja, a među zainteresiranim je bila i vijećnica Enela Vuković (HDZBiH). Ona je, naime, problematizirala pitanje buke u Kiseljaku. Vuković je, pozivajući se na navodne pritužbe građana Kiseljaka, postavila upit o tome na koji je način i kojim zakonom reguliran nivo buke u noćnim, a naročito jutarnjim satima.

Njen se upit, prema pisanju portala Artinfo.ba, odnosio na ezan, odnosno jutarnji poziv muslimanima na molitvu zbog kojeg, kako je kazala, “trpe određene kategorije stanovništva, poput male djece”. Enela Vuković je kćerka Josipa Marića, bivšeg policajca i pomoćnika komandanta Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Kiseljaku kojeg je Kantonalni sud u Novom Travniku osudio na godinu dana zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima na području Kiseljaka 1993. godine. Nekoliko mjeseci nakon presude, u maju 2016. godine, Vrhovni sud FBiH ukinio je presudu i donio odluku da se postupak ponovi.

U međuvremenu je Marić preminuo te postupak nikada nije okončan. Suprug Enele Vuković je Vjekoslav Vuković, kojeg je Skupština Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH izabrala za dopredsjednika te institucije na mandatni period od 1. jula 2018. do 30. juna 2022. godine. Vuković je, podsjetit ćemo, ranije nepravomoćno osuđivan u Hrvatskoj, nakon što je 2009. godine uhapšen u Rijeci zbog optužbi za posredovanje u nabavci eksploziva koji se, navodno, trebao iskoristiti za atentan. Vuković je, prema pisanju hrvatskog Nacionala, uhapšen zbog navodne umiješanosti u nabavku oružja i ekspoloziva kojim su penzionisani oficiri HV-a Ivan Filipović i Robert Dragin trebali izvršiti atentat na Agana Gluhačića i Davora Maričića.

U međuvremenu je Vuković i prvostepeno osuđen na devet mjeseci zatvora. Presuda je ukinuta, a ponovljeno suđenje nikada nije okončano. Vuković je ranije obavljao funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe narkotika, a zatim je obnašao dužnost predsjednika Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika.  

Izvor: Artinfo/Faktor


Preporuči tekst

Related Post