BojkotHadza

KRAJ MONOPOLA NAD SVETIM MJESTIMA: Politika Bin Salmana prisiljava muslimane na bojkot hadža

982 0
Preporuči tekst

Muslimanski učenjaci pozvali na bojkot hadža jer novac pomaže kupovinu oružja i kršenja prava muslimana regije.

Politike saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana usmjerene protiv država regije i njegovo kršenje ljudskih prava potaklo je pojedine muslimanske učenjake da izdaju fetve (pravne odluke) koje pozivaju vjernike da ne obavljaju hodočašće u Meki, piše magazin Foreign Policy.

Ahmed Twaij, kolumnista i politički analitičar, u tekstu objavljenom u ovom američkom magazinu piše kako većina država svijeta poziva na uvođenje ekonomskih, vjerskih i političkih mjera protiv Saudijske Arabije radi njene politike, koja je uzrokovala najveću humanitarnu katastrofu u svijetu zbog rata u Jemenu i indirektnih napada na Siriju, Libiju, Tunis, Sudan i Alžir, te da se ove mjere ne zaustave samo na uvođenju embarga na oružje.

Autor pojašnjava kako su pojedini muslimanski učenjaci pozvali na bojkot hadža jer se taj novac upumpava u saudijsku ekonomiju i pomaže finansiranju dogovora o kupovini oružja, čime se jačaju politike ove države u regiji i podstiču na kršenje prava muslimana.

MBS ima samo Donalda Trumpa

Twaij dodaje da se lista prijatelja kraljevine na zapadu počela smanjivati, kao i da je primjetno zahladnjenje u odnosima Saudijske Arabije i njenih regionalnih saveznika.

Ako administracija predsjednika Donalda Trumpa ne uspije osvojiti drugi mandat, to bi moglo nanijeti veliku štetu saudijskom rukovodstvu u islamskom i arapskom svijetu, istakao je.

Autor teksta također ističe da je hashtag #boycotthajj postao popularan na Twitteru, sakupivši gotovo 16.000 objava.

Pozivi na bojkot hadža ne dolaze više samo od šiita, već i od sunitskih učenjaka širom svijeta.

Unija imama Tunisa izjavila je u junu da se “novac od hadža koji ide saudijskim vlastima ne koristi za pomoć siromašnim muslimanima u svijetu. Umjesto toga, taj novac se koristi za ubijanje i raseljavanje ljudi, kao što je to slučaj u Jemenu”.

Očekuju prihod od 150 milijardi dolara

Ako se ovakva situacija nastavi, mogle bi biti dovedene u pitanje tvrdnje Saudijske Arabije da predstavlja duhovno središte islama, pored ekonomskog udaraca s kojim bi se ova zemlja mogla suočiti, zaključuje Twaij.

Hodočašće se smatra veoma važnim za Rijad, jer mu to donosi 12 milijardi dolara godišnje, odnosno 20 posto nenaftnog bruto domaćeg proizvoda – BDP.

Očekuje se da će se do 2022. godine taj iznos povećati na 150 milijardi dolara, zbog ulaganja kraljevine u velike i luksuzne hotele.

Twaij kaže kako ovo nije prvi put da je pitanje hadža ispolitizirano, s obzirom na to je Saudijska Arabija proteklih godina zabranila dolazak katarskim i iranskim hodočasnicima zbog političkih neslaganja.

(TBT, Agencije)


Preporuči tekst

Related Post