SpavanjeNaStomaku

SPAVANJE NA STOMAKU JE DŽEHENNEMSKI NAČIN SPAVANJA I NEZDRAVO JE

2012 0
Preporuči tekst

Nikad ne spavajte na stomaku (Hadis koji govori o ovoj temi)

Prenosi se od Ebu Umame, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naišao u mesdžidu na čovjeka koji spava na licu, pa ga je udario (dodirnuo) nogom rekavši: “Ustani, to je džehennemski način spavanja“. (Ibn Madže )

Najgori položaj za spavanje je na stomaku!
Spavanje na stomaku može da izazove degeneraciju kičme, poručuju stručnjaci sa univerziteta Saint Louis, iz Sjedinjenih Država. Doktor Adam Tanase, kiropraktičar iz St Louisa, upozorava: “Nikad ne spavajte na stomaku. Iznenađujuće veliki broj ljudi nije svestan da je ovo loše za zdravlje. Osim što uništava kičmu, ovakav način spavanja snižava i krvni pritisak”.

Ako mu ne vjerujete, pokušajte da hodate sa glavom okrenutom u jednu stranu. Ubrzo ćete osjetiti bol i umor u predjelu ramena i vrata. Tijelo ne voli ovaj položaj, a ne voli ni kad legnemo licem prema dole. Okretanje glave i vrata na ovaj način, makar i na par minuta, napreže ligamente i mišiće oko kičme. Ako ovako spavate svako veče, pritisak na zglobove i nerve raste, a degeneracija kičme uveliko se odvija.

Doktor Tanase poručuje svima koji imaju naviku da spavaju na stomaku da se natjeraju da promijene položaj i okrenu na bok.

ljiljan.dk


Preporuči tekst

Related Post