Srbi BraniliDzamiju

Znate li priču o ovoj džamiji koju su branili Srbi? Pročitajte šta je bilo sa njom!

2032 0
Preporuči tekst

Naša zemlja nudi zaista mnogo legendi i zanimljivih priča vezanih za vjerske objekte.

Jedna takva bazirana je u selu Karići kod Vareša. Naime, o džamiji smještenoj na platou planine Zvijezde, decenijama se brinula pravoslavna porodica Todorović, kod koje su bili ključevi džamije izgrađene početkom 18. stoljeća.“Istina je da se održavala i nakon što su muslimani otišli iz sela. Naime, u toj okolini nije uopšte bilo muslimana, pa je tako ključeve džamije prije ovog rata držala pravoslavna porodica Todorović. Postoji priča, koju su pričali Srbi, da je nakon Drugog svjetskog rata došla neka četnička jedinica da zapali džamiju, ali džamija nije htjela da gori.

U ovom ratu su je lokalni Srbi branili od četnika, koji su došli da je unište. Na kraju su je uništili i zapalili. Tom kosom iznad džamije se spustio tenk i porušio mezarje. Postoji i informacija da je Nenad Todorović, iz te porodice koja je ima ključ, navodno branio džamiju pa je ubijen”, govori na početku Sadžid ef. Ramić, imam iz Vareša.Glavno pitanje ove priče je odkud džamija u mjestu gdje žive samo pravoslavci, kako je nastala i ko je sagradio. No, kako je mnogo vremena prošlo, teško je znati pravu priču, jer postoji više strana koje govore o njenoj izgradnji.“Ne zna se tačna godina kada je napravljena džamija.

Ono što se zna, je da je gore na platou Zvijezde bila sigurno krajem 18 stoljeća. S obzirom da je u to vrijeme gore bilo više muslimanskih sela, sada imamo dosta mezarja, koja je obuhvatila i šuma, pa mnogi Varešaci i ne znaju da tu postoje mezarja. Krajem 18 stoljeća, kao što je poznato, u Bosni je bila velika kuga, tako je jedan dio stanovništva umro, drugi dio je otišao prema Krivoj rijeci, a treći prema Visokom. Nakon što je odselilo muslimansko stanovništvo, neseljeni su pravoslavci. Begovi su ih naselili, pošto je gore bilo begovske zemlje”, priča nam imam Ramić.Kako je za džamiju Hajdar dede Karića vezano mnogo legendi, jedna se zanimljiva također spominje i kada je riječ o samoj ideji da se o njoj brinu pravoslavaci.“

Legenda kaže da je pravoslavcima koji su tu živjeli počela naglo obolijevati stoka. Oni su po starom običaju otišli kod sveštenika i pitali ga šta da rade. On ih je pitao imaju li kakav vjerski objekat u blizini, na šta su oni odgovorili kako nemaju crkvu. On ih je upitao ima li neki drugi objekat. Sjetili su se džamije u Karićima. Sveštenik im je rekao da se pobrinu o toj džamiji i ozdravit će im stoka. Tako je i bilo, oni su navodno kosili travu, čistili, brinuli se i stoka je ozdravila”, kaže Sadžid ef. Ramić.

Postoji više priča o njenom nastanku. Jedna teorija kaže da potječe iz prvog vremena dolaska islama na ove prostore.“S obzirom da je Gazi Husrev-beg gore imao svoj vakuf, on je također imao osobu koja je obilazila njegove vakufe, utvrđivala prihode u hrani, kukuruzu i tako dalje, kao jedna vrsta računovođe. Taj se čovjek zvao Hajdar i njegov mezar je kod Bijele džamije na Vratniku. Džamija u Karićima se zove Hajdar dedina džamija. Tu smo našli poveznicu. Pošto je Hajdar obilazio taj Gazi Husrev-begov vakuh, i pošto nema tu mekteba, napravljena je džamija, u čijoj izgradnji je vjerovatano pomogao Hajdar i tako je ostalo da se zove Hajdar dedina džamija.

Druga priča, legenda zapravo, govori da je jedan dobar insan došao u misijskoj ulozi i širio islam, pa je po njemu dobila naziv. Još jedna legenda govori da se radi o Bošnjaku koji je u Bosni primio islam, pa je među Bošnjacima širio islam i napravio džamiju”, navodi Ramić.Džamija je obnovljena nakon posljednjeg rata. Uglavnom stanovništva nema nikako, u daljini od dva sata hoda oko džamije, i o njoj se sada brine Medžlis Islamske zajednice Vareš.

(Alen Avdić)

Izvor:source.ba


Preporuči tekst

Related Post