Kome smeta što je Zlatko Lagumdžija obavio umru?

935 0
Preporuči tekst

Ne može kako vele, neko ko je obavio hadž voditi multietničku stranku

Posljednjih dana na Twitteru se vodi pravi mali rat, koji je izazvao tekst objavljen prošle sedmice u britanskom Financial timesu. Novinarka Valerie Hopkins, bavila se Kantonom Sarajevo, razgovarala sa premijerom Edinom Fortom, te sve upakovala u priču pod naslovom “Sarajevski lider pomeo nacionalizam u Bosni”.

Jedan od aktivnih učesnika u toj raspravi, Reuf Bajrović, osnivač Građanskog saveza, tu raspravu sublimirao je u četiri tačke. On za Faktor kaže da BiH u posljednjih 10 dana prema, izvještačima na engleskom, izgleda ovako:

1. Napredak u Sarajevu u kojem živi 85% muslimana, ali su konačno dobili vlast u kojoj nisu većina i koja je počela da inače prljavi grad čisti.

2. Omarska – mjesto teških borbi – poslije ratnih dejstava postaje oaza mira.

3. Muslimani (bez spominjanja Bošnjaka) Srbi i Hrvati ne mogu da formiraju vlast.

4. Ne može neko ko je obavio hadž voditi multietničku stranku.

-Naša stranka, koja je u decembru preuzela kontrolu nad gradom, prva je stranka u kojoj ne dominira jedna od tri glavne etničke grupe u Bosni i Hercegovini kako bi dobila moć. Ima srpske, hrvatske i bošnjačke (muslimanske) članove – objavila je na svom Twitter nalogu urednica Financial timesa Anne–Sylvaine Chassanyi uz link teksta “Sarajevski lider pomeo nacionalizam u Bosni”.

Bajrović je potom ostavio komentar da bi trebalo obrisati ovaj loš tekst, ili unaprijed provjeriti činjenice pa pisati.

– Nebošnjaci određuju šta je islamofobija i ismijavaju sve nas kojima smeta što strani mediji “slave nebošnjačku” vlast u Kantonu Sarajevo. Šefica Reutersa za BiH objavila je da onaj ko je obavio hadž ne može biti multietnički. Konkretno, Zlatko Lagumdžija nije više multi jer je objavljena njegova slika iz Mekke. Kada pročitate njene komentare, jasno vam je kako ona vidi multietničnost – pojašnjava Bajrović.

U raspravi na Twitteru, šefica Reutersa iz Sarajeva Daria Sito, pitala je Bajrovića da li je vidio njegove fotografije iz Mekke kako obavlja hadž, na što je on pitao “čije fotografije” i dobio odgovor “Lagumdžijine”.

U daljoj raspravi, Bajrović je podsjetio da Naša stranka nije prva multietnička stranka u BiH, te da je apsurdna tvrdnja da je SDP BiH od 2001. do 2012. bila nacinalistička.

-Pogledajte samo posljednjih deset dana, osim ovog teksta u FT imate i tekst Aleksandra Brezara koji logor Omarska naziva “poprištem” ratnih dejstava, prebrojavaju se krvna zrnca stanovnicima Sarajeva, slavi se prva “nemuslimanska” vlast u Sarajevu kao napredak, i samo uz ime Bošnjaci stoji muslimani. Imate i izvjesnu Jovanu Gec, radi za AP, koja zastupa iste stavove, i oni brane jedni druge. Naša stranka koju vodi Predrag Kojović, iz koje je i premijer Forto, po njima prva je u kojoj nema većinski Bošnjaka i zato je i napredak. Zaključak, tamo gdje su muslimani većina ne može biti napretka. Sve te svoje teze, naravno, podupiru brojnim lažima – navodi Bajrović.

Zlatko Lagumdžija koji je 2012. godine bio šef bh. diplomatije, prisustvovao je samitu OIC-a, i kao gost kralja Abdullaha boravio je u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Mekki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba. Prošle godine, u javnosti je obznanio da je prije šest godina obavio umru.

– Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru. Moj stav je bio i ostao da u tome niko civilizovan ne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv. Također je tačno da se ovom činjenicom nisam služio u “političkom” životu, niti na ovaj način skupljao političke poene, što bi mnogi na mom mjestu činili ili čine i danas. Oduvijek sam imao pojačano gađenje prema lažnim moralistima i “multikulturalizmu” kojem je problem što sam bio u Mekki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje – poručio je tada Lagumdžija.

Saff.ba


Preporuči tekst

Related Post