Mještani srebreničkog sela Osmače prvi u regionu uveli javnu rasvjetu na solarni pogon

917 0
Preporuči tekst

Mještani Osmača primjer su kako se vlastitim radom i sredstvima stvaraju bolji uslovi za život, a sijelice i nisu toliko skupe

Mještani srebreničkog sela Osmače kupili su vlastitim sredstvima 15 solarnih sijalica koje su postavili i tako obezbijedili uličnu rasvjetu u centralnom dijelu sela.

Osmače su prvo selo u ovoj regiji koje koristi solarnu javnu rasvjetu, a mještani navode da prikupljaju novac da nabave još ovih sijalica kako bi do zime ugradili 50 i tako riješili pitanje ulične rasvjete u cijelom mjestu.

U seoskom Organizacionom odboru za postavljanje solarne ulične rasvjete preciziraju da jedna solarna sijalica košta 100 KM i da im za nabavku treba 5.000 KM, navodeći da ih sami ugrađuju.

Iz ovog sela ističu da ne žele da zavise od tuđe pomoći i donacija, već svojim radom i sredstvima ubrzavaju stvaranje boljih životnih uslova, a uvođenjem solarne rasvjete ne zagađuju okolinu i ne stvaraju obavezu opštini da snosi troškove osvjetljenja.

Na području opštine Srebrenica postavljeno je više od 1.000 sijaličnih mjesta javne rasvjete, a iz opštinskog budžeta godišnje se izdvaja nekoliko desetina hiljada KM za osvjetljenje i njegovo održavanje.

Mještani Osmača primjer su kako se vlastitim radom i sredstvima stvaraju bolji uslovi za život na selu, budući da su u zajedničkim akcijama izgradili više kuća i drugih objekata, redovno održavaju put, čiste kanale i sijeku rastinje kako bi dionica do njihovog sela uvijek bila prohodna.

Saff.ba


Preporuči tekst

Related Post