Mjesto u BiH gdje Arapi mogu jesti svinjetinu, ali ne i obaviti namaz

1846 0
Preporuči tekst

I posjetitelji iz Arapskih zemalja, bilo samoinicijativno ili na sugestiju vodiča, rado posjete ovo mjesto da uživaju u Božijoj blagodati

Vodopad Kravice nadomak Ljubuškog daleko je poznat po svojoj ljepoti. Ta oaza u kamenu mami i mnogobrojne turiste koji dolaze u BiH. I posjetitelji iz Arapskih zemalja, bilo samoinicijativno ili na sugestiju vodiča, rado posjete ovo mjesto da uživaju u Božijoj blagodati.

Nažalost, Kravice su poznate i po tome što ne pružaju kvalitetan ugođaj turistima muslimanima. Ovdje mislimo na zabranu obavljanja vjerskih obreda. Svaki turistički radnik, makar bio i početnik, zna da je muslimanima namaz (molitva) vremenski određen i da su oni većinsko stanovništvo u BiH, a tu su i mnogobrojni Arapi koji posljednjih godina čine dominantan procenat posjetitelja ovog mjesta. Pripadnici drugih vjera nemaju tako striktna vremenska ograničenja za svoje molitve. Uprava Kravice to sigurno dobro zna, ali ne mari. Zato se može reći da je ova zabrana uspostavljena samo zbog muslimana što je zasigurno čista diskriminacija. Poznat je slučaj iz 2016. kada su Arapi fizički napadnuti zbog obavljanja namaza. Zanimljivo je da na web stranici parka ne stoji da je zabranjeno obavljanje vjerskih obreda. Kao da ne žele odbiti brojne Arape-muslimane kada se na internetu informišu o Kravicama, ali im nakon što dođu izdaleka i plate ulaznice, dočeka ova neshvatljiva zabrana.

Još nešto govori da uprava Kravica ne mari za potrebe posjetitelja muslimana – svinjsko meso. Posjetitelji su svoja iskustva podijelili na Facebook grupi Halal ljetovanje (za žene).

U svim restoranima (četrir) na Kravici je miješano meso sa svinjetinom.
Konobari sami kažu, ako pitate od cega je burger za koji npr. piše beef burger. Osim miješanog, imaju većinom svinjetinu na jelovniku, a za sva ostala jela otvoreno kazu da prže na istom roštilju. Mi smo bili prošli mjesec. U zadnji čas upozorila (sam) Arape koji su naručili burgere. Prvo nisu vjerovali i onda kad su pitali konobare, dobili odgovor da jeste miks meso. Naravno, uredno naplatili iako su bez probanja Arapi sve vratili. Kao da ne znaju da muslimani ne jedu svinjetinu. Ne žele upozoriti uopste. A na Arapima se vidi odakle su i sta su. Zgadilo mi se sve, kompletna odvratna atmosfera, javna plaža između restorana, seljački ambijent s peškirima po zemlji i piva. Nikad više dok se ne poduzme nešto
, napisla je jedna članica grupe.

Ponuda i potražnja su stvar tržišta pa tako i pravila i meniji na Kravicama slobodni su za formiranje pa čak i kada je uprava svjesna da to ne odgovara i odbija mnogobrojne turiste. Međutim, ovakav odnos prema turistima, koji je na granici šikaniranja, rijetko gdje da možete naći kod ozbiljnih turističkih radnika i ugostitelja. Zato upozoravamo domaću javnost, ali i turističke vodiče koji dovode Arape na Kravice da ih na vrijeme upoznaju sa zabranama i ponudama ovog mjesta. Neka ručaju tamo gdje im neće podvaliti svinjetinu.

Ili, možda je najbolje da tamo ne idu nikako.


Preporuči tekst

Related Post