Predloženo da se Majke Srebrenice kandiduju za Nobelovu nagradu za mir

870 0
Preporuči tekst

Zaslužno!!! Da im Allah podari svaki hajr na tome putu! Amin!

O genocidu u Srebrenici potrebno je govoriti cijelu godinu, ne samo na 11. juli, a već su počele pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida, rečeno je nakon sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

Na sastanku u Sarajevu usvojeni su zapisnik s pete sjednice OO, izvještaj Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a“ Srebrenica i razgovarano o raznim drugim pitanjima.

Predsjednik OO Hamdija Fejzić smatra kako je potrebno tokom cijele godine posvećivati pažnju Srebrenici, a ne samo na 11. juli. Pojasnio je kako su tokom današnjeg sastanka razgovarali o onome što je urađeno i što treba uraditi u budućnosti.

Dodao je kako su 11. juli, obilježavanje 24. godišnjice i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. protekli u dobroj organizaciji.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku podnesena je i inicijativa da se za sljedeću godinu formira Savjet OO, koji bi činili predstavnici različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Islamske zajednice u BiH, predsjednik OO itd.

OO donio je i zaključak da se pokrene inicijativa da se udruženja koja okupljaju majke Srebrenice predlože za kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir.

”Jedan od zaključaka danas je pokretanje inicijative i da se predloži da majke Srebrenice dobiju Nobelovu nagradu za mir“, rekao je Fejzić.

Dodao je kako je danas izabran i još jedan sekretar koji će pomagati u pripremi obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica, a zbog obima posla koji slijedi.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, kazala je kako su tražili formiranje dvije komisije, od kojih jedne na državnom nivou, koje će raditi na aktivnostima povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Namjeravaju vratiti i nagradu, koju su i ranije dodjeljivali, “Potočarska povelja”.

Podsjetilaje kako Udruženje ima dva projekta, a jedan od njih je i prijedlog da se u glavnim gradovima 25 zemalja nalazi ulica koja će nositi ime po žrtvama genocida u Srebrenici.

”Već smo dobili podršku od nekih državnika i ljudi koji su gradonačelnici gradova poput Berlina, Washingtona ….“, rekla je Subašić.

Dodala je kako su se sastali s Amal Clooney, aktivisticom za prava žena širom svijeta, koja je izrazila želju da “Majkama Srebrenice” pomogne u lobiranju u svijetu da veliki broj zvaničnika dođe u Potočare.

Subašić je pojasnila kako su već dobili potvrde određenog broja zvaničnika da prisustvuju obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Poručila je kako će pozvati državnike iz cijelog svijeta.

“I one koji nas vole, i one koji nas ne vole, i one koji negiraju genocid, i koji nas podržavaju, ali i koji ne podržavaju. Aktivnosti već počinju. Mi moramo 25. godišnjicu uraditi onako kako treba. Možda i važnija da bude nego 20. godišnjica. Majke umiru, svi smo svjedoci, pa ne znamo hoćemo li dočekati 30. godišnjicu, a 25. ćemo, ako Bog da, dočekati“, rekla je Subašić.

Hajra Ćatić, iz Udruženja “Žene Srebrenice“, kazala je kako su danas na sastanku razgovarali o aktivnostima povodom 24, ali i 25. godišnjice.

”Imali smo dosta predloženih aktivnosti za 25. godišnjicu, s obzirom da je ona jubilarna. Međutim, mi ne želimo da se o Srebrenici priča samo 11. jula. Mi u Tuzli imamo mirne proteste koje svakog 11. (u mjesecu, op.a.). Želimo da upoznamo svijet o onome što se desilo u Srebrenici, da se ratni zločinci pohapse…”, rekla je Ćatić.

Nada se da će se obilježavanju 25. godišnjice pridružiti zvaničnici svih nivoa vlasti.

Ćatić je podsjetila kako još uvijek nije našla svog sina i da joj je teško govoriti o svemu.

Mirsad Bajrović, predstavnik Vlade Federacije i federalnog Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, kazao je kako će Ministarstvo nastaviti pružati podršku obilježavanju godišnjica genocida u Srebrenici.

”Mogu obećati da ćemo mi nastaviti i narednih godina i finansijsku podršku OO za obilježavanje godišnjica genocida, kao i kadrovski, materijalno i strukturno uređivati stazu kretanja učesnika Marša mira”, rekao je Bajrović.

(Oslobođenje.ba)


Preporuči tekst

Related Post