Putin poslao čestitku: U Rusiji otvorena najveća europska džamija ‘Ponos muslimana’

1012 0
Preporuči tekst

Materijal se odlikuje posebnim reflektirajućim svojstvima koja omogućuju stabilizaciju temperature po vrućem vremenu

Najveća europska džamija koja prima 30 hiljada vjernika otvorena je u graduŠali u ruskoj Čečenskoj republici. Na otvaranju džamije, čija je gradnja trajala sedam godina, okupilo se više hiljada muslimanskih vjernika, među njima brojni gosti iz ostalih dijelova Rusije, s Bliskog Istoka, bivših sovjetskih republika…

Iako se do posljednjeg trenutka mislilo da će nova džamija dobiti ime po bivšem čečenskom lideru Akhmat-Hadži Kadirovu koji je rođen na današnji dan prije 68 godina, njegov sin i aktuelni predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov je iznenadio prisutne.

Džamija je dobila ime‘Ponos muslimana’ po proroku Muhammedu. Postali smo učesnici epohalnog događaja – otvaranja blagoslovljene kuće Svemogućeg Allaha, jedinstvene po svom modelu i veličanstvenoj veličini i ljepoti”, rekao je Kadirov i izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u izgradnji džamije.

dzamija_rusija_cecenija_03.jpg - undefined
Foto: TASS

Manifestaciji je prisustvovao i opunomoćeni predstavnik Rusije uFederalnom okrugu Sjevernog Kavkaza Aleksandar Matovnikov, koji je stanovnicima Čečenije i svim ruskim muslimanima čestitao otvaranje nove džamije.

“Ponos muslimana je remek-djelo islamske arhitekture, koji je utjelovio perzijski, centralnoazijski i vizantijski stil. To je najveća džamija u Europi”, rekao je Matovnikov i okupljenim pročitao čestitku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Realizacija ovog velikog impresivnog projekta značajan je događaj za stanovnike Šalija i cijele Čečenske republike koji vjeruju u islam. Nova džamija osmišljena je da postane važno duhovno, obrazovno središte, izvor promocije istinskih i trajnih vrijednosti islama, središte vjerskog i kulturnog života muslimana cijele regije”, poručuje predsjednik Putin koji je izrazio nadu da će nova džamija doprinijeti jačanju mira i harmonije u društvu.

dzamija_rusija_cecenija_02.jpg - undefined
Foto: TASS

Džamija Ponos muslimana Prorok Muhamed je smještena na više od pet hektara nedaleko od kompleksa zgrada grada Šali, 35 kilometara od Groznog. Na četiri strane džamije nalaze se minareti visine 63 metra, a visina kupole džamije je 43 metra. Autor projekta je uzbekistanski arhitekt Abdukahar Turdiev, bio je među projektantima kompleksa Hazrati Imam u Taškentu.

Zgrada se skladno uklapa u arhitekturu grada, prekrivena je snježno bijelim mramorom, posebno donesenim s grčkog ostrvaTasos. Materijal se odlikuje posebnim reflektirajućim svojstvima koja omogućuju stabilizaciju temperature po vrućem vremenu.

Unutar džamije nalazi se 12 fontana i drveća iz Holandije, kao i 48 vrsta ruža. Ništa manje raskošno uređen je enterijer kojim dominira fantastični 2,5 tonski luster ukrašen kristalima Swarovski.

Radiosarajevo.ba


Preporuči tekst

Related Post