Poslanikov Sunnet Misvak

Sunnet kojeg Poslanik nije izostavio ni na samrti, a kojeg smo mi skoro i zaboravili

4187 0
Preporuči tekst

Subhanallah, ovo je temelj svakog namaza, a malo obraćamo pažnju na njega

Poslanik, s.a.w.s., veliku je važnost pridavao higijeni i očuvanju zdravlja. Brojni su hadisi preneseni o njegovom načinu ishrane, umjerenosti u svemu i prevenciji mnogih oboljenja. Islam se opšežno bavi problemom čistoće iz razloga što je temelj islama namaz, a uslov namaza čistoća.

Misvak  je prirodna četkica za zube najčešće napravljena od drveta Salvadora persica koje raste u netaknutim područjima Afrike i Azije. Misvak je potpuno prirodan proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka i konzervansa. Na bitnost i vrijednost upotrebe misvaka ukazuje hadis Poslanika s.a.w.s.:

“Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im (da koriste) misvak prije svakog namaza.”(Buharija)

Prenosi Aiša, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Deset je stvari prirodno (fitra): podrezivanje brkova, puštanje brade, čišćenje zuba misvakom, ispiranje nosa, rezanje noktiju, pranje zglobova, odstranjivanje dlaka ispod pazuha, odstranjivanje dlaka između nogu, pranje iza obavljene nužde i ispiranje usta.” (Ibn Madždže)

Pravilna oralna higijena je najbolja zaštita i preventiva od većih dentalnih problema i komplikacija u budućnosti. Pojava karijesa, osjetljivost, povlačenje i krvarenje desni, neugodan zadah… dokaz su neadekvatne oralne higijene. Misvak  je prirodna četkica za zube najčešće napravljena od drveta Salvadora persica koje raste u netaknutim područjima Afrike i Azije. Potpuno je prirodan proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka i konzervansa. Na bitnost i vrijednost upotrebe misvaka ukazuje hadis Poslanika s.a.w.s.: “Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im (da koriste) misvak prije svakog namaza.” (Buharija)

Medicinska korist upotrebe misvaka opsežno je istražena i zabilježena. Mnoga istraživanja dokazuju da je misvak izvrsna antimikrobna četkica za zubnu higijenu i tretman oralnih infekcija jer sadrži 19 prirodnih sastojaka koji blagotvorno djeluju na zube i zubno meso. Misvak sadrži alkaloide salvadorin i trimetilamin koji imaju antimikrobni učinak, kalcijev oksid, natrijev hlorid, natrijev bikarbonat, tanine, saponine, sumpor, vitamin C, eterična ulja i smole koje formiraju zaštitni sloj na zubnoj caklini i sprječavaju nastanak karijesa. Osim toga, za razliku od pasti za pranje zuba, misvak djeluje pet sati nakon čišćenja, stimuliše sekreciju paratiroidne žlijeze, izbjeljuje zube, osvježava dah, spriječava razvoj bakerija i formiranje zubnog plaka, smanjuje upalne procese, dentalna krvarenja, povlačenje zubnog mesa i bol.[1]

10 razloga zašto koristiti misvak svaki dan:

misvak je čistilo za usta i sa njim se postiže zadovoljstvo Gospodara! (Buharija)

korištenje misvaka jeste sunnet Poslanika, s.a.w.s. i za upotrebom misvaka imamo nagradu za slijeđenje istog.

100% prirodno sredstvo za čišćenje zuba efikasnije od četkica za zube

praktičnost – za njegovu upotrebu vam nije neophodna voda niti pasta za zube

mobilnost: možete ga koristiti bilo kada i bilo gdje

otklanja loš zadah

izbjeljuje zube

čisti prostor između zuba zahvaljujući vlaknima

učinkovito smanjuje upalu i krvarenje zubnog mesa

spriječava pojavu zubnog plaka i razvoj karijesa

Način korištenja misvaka

Nožem odsjeći 1-1,5 cm vrha misvaka. Nakon toga jezgru nježno sažvakati dok se ne naprave dlačice kako bi se oslobodila  prirodna vlakna. Ukoliko je misvak suh, ostavite ga u čaši vode 8-10 sati. Važno je da četkanje zuba obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Svakih 3-5 dana odsjeći vrh  misvaka sa dlačicama, i ponovno ga pripremiti za upotrebu.

Za Akos.ba piše: Alma Kazić

[1] Akhtar J, Siddique KM, Bi S, Mujeeb M. A review on phytochemical and pharmacological investigations of miswak (Salvadora persica Linn). J Pharm Bioall Sci 2011;3:113-7

[2] A review on miswak (Salvadora persica) and its effect on various aspects of oral health, Hassan SulimanHalawan, College of Dentistry, King Saud University, P.O. Box 60169, Riyadh 11545, Saudi Arabia


Preporuči tekst

Related Post