Zašto je važnije u braku da žena bude sretna, nego muškarac?

2414 0
Preporuči tekst

Studija je pokazala kada žene postaju manje sretne u braku

Naučnici kažu da se ovakav zaključak zasniva na ženskoj psihologiji. Naime, ako je brak sretan i uspješan, žene će činiti sve više i više za svog partnera i zajednicu, što naravno ima pozitivne efekte i na život muža.

Muškarci više “profitiraju” od braka nego žene, dodaju stručnjaci.Tajna sretnog braka je konstantna tema za razmišljanje, ali i za istraživanje.

Upravo smo pronašli smo jednu veoma zanimljivu studiju, čiji zaključak kaže – što je žena zadovoljnija zajednicom u kojoj živi, i muž će biti sretniji.

Prostije rečeno, važnije je da žena bude sretna, jer njena sreća u braku “vuče” i sreću za muškarca!

Naučnici kažu da se ovakav zaključak zasniva na ženskoj psihologiji. Naime, ako je brak sretan i uspješan, žene će činiti sve više i više za svog partnera i zajednicu, što naravno ima pozitivne efekte i na život muža.

U studiji su naučnici analizirali 394 para koji su u prosjeku bili u braku 39 godina. Generalno, svoje zadovoljstvo su ocjenjivali peticom od ukupno 6 na skali, što je veoma visoka ocjena.

Što je najzanimljivije, muškarci su ocjenjivali brak višom ocjenom u odnosu na žene, zbog čega su stručnjaci zaključili – ako je žena sretna, muškarac je još sretniji.

Studija je pokazala i da žene postaju manje sretne ukoliko se njihov partner razboli, dok se nivo sreće kod muškaraca ne mjenja ukoliko se razboli žena.

Objašnjenje je jednostavno – žena se uvijek brine o muškarcu kada se on osjeća loše, što je za dame izuzetno stresno, ali sve izdrže na nogama. Sa druge strane, kada se žena razboli, ona se najviše oslanja na djecu ukoliko ih ima, kako muškarac ne bi osjetio stres koji je njoj već poznat.

Profesor Pol Dolan u svojoj knjizi “Sretni do kraja života: Izbjegnite mit savršenstva” takođe kaže da muškarci više “profitiraju” od braka nego žene.

“Udate žene žive kraće zbog bračnog stresa, dok oženjeni muškarci žive duže”, kaže Dolan, pozivajući se na zvanične podatke.

Ovi podaci pokazuju da bi parovi mogli da poboljšaju svoj odnos najviše kada bi i muž i žena razmotrili potrebe onog drugog tokom bolesti i drugih poteškoća. Da bi živjeli sretno oba partnera moraju da pokazuju ljubav i brinu o onom drugom.

Zaključak studije zvanično potvrđuje – sreća muškarca nema isti uticaj na kvalitet braka, dok nedostatak osećaja sreće kod žena i te kako može da bude destruktivan kada je u pitanju brak.

Dakle, čini se da možda postoji pravilo koje vodi do uspješne i dugovječne zajednice muškarca i žene, a ono glasi: Sretna žena, sretan brak!

Izvor: Stil.kurir.rs


Preporuči tekst

Related Post