Kakav stav treba zauzeti musliman spram pojave mnoštva islamskih džemata i organizacija i razilaženja među njima?

771 0
Preporuči tekst

U ovom vremenu svjedoci smo kako se mnogo govori o islamskim džematima koji pozivaju Allahu, dž.š., kao što su tebligije, ihvanije, selefije. Koji od ovih džemata da slijedimo? 

Pitanje:

U ovom vremenu svjedoci smo kako se mnogo govori o islamskim džematima koji pozivaju Allahu, dž.š., kao što su tebligije, ihvanije, selefije. Koji od ovih džemata da slijedimo? Kkav stav treba da ima musliman prema njihovom razilaženju?

Odgovor:

Tako mi Allaha, za mene je ovakva situacija veoma bolna i žalosna. Postoji otvorena bojazan da će islamsko buđenje stagnirati i potpuno se ugasiti, slomiti i paralizirati, jer kada se ljudi raziđu postaju onakvi za koje Allah, dž.š., kaže: „I ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali.” (El-Enfal, 46.)

Kada se budu razilazili i prepirali doživjet će kolaps i gubitak, nestat će njihove moći i neće imati nikakvog ugleda niti snage.

Neprijatelji islama, bilo da se radi o onima koji se samo vanjštinom deklariraju kao muslimani, ili o onima koji su mu neprijatelji i javno i tajno, raduju se ovom razilaženju i potpaljuju njegovu vatru. Dolaze i govore: „Ovaj pozivalac u Allahovu vjeru je takav i takav, ovaj drugi je takav i takav…”, nastojeći na taj način ubaciti neprijateljstvo i mržnju među braću koja pozivaju ka Allahu, dž.š.

Naša je dužnost stati na put spletkama neprijatelja Allaha, Njegovog Poslanika, s.a.v.s., i Njegove vjere. Obaveza nam je da budemo jedan ummet, da se jedni s drugima sjedinimo i jedni od drugih okoristimo. Treba svi zajedno da budemo kao jedan pozivalac, a put ka tome je da se u svakome gradu okupe predvodnici tih džemata koji predstavljaju svojevrstan autoritet svojim sljedbenicima, i da zatim analiziraju trenutno stanje i osmisle plan aktivnosti koji će biti zajednički za sve. Nije važno ako se razlikuju načini i metodi pozivanja ka Allahu, dž.š., već je važno da budemo braća ujedinjena na istini i koja se međusobno vole.

Što se tiče dijela postavljenog pitanja o tome koja je od ovih skupina najbolja, ukoliko izdvojim samo jednu od njih, to znači da time podržavam partijašenje i razilaženje, a ja ga uistinu ne podržavam. Smatram, prije svega, da moramo iskreno analizirati sebe i stanje u kojem se nalazimo, i vidjeti kakav je naš odnos prema Allahu, Njegovoj Knjizi, Poslaniku, s.a.v.s., vođama muslimana i njihovim običnim ljudima. Moramo biti ujedinjeni, a istina je, hvala Allahu, jasna. Istina nije skrivena nikom, osim dvojici ljudi: onome ko se okreće i udaljava, ili onome ko je ohol. Ko se preda istini pokorno i ponizno, nema nimalo sumnje da će na nju i biti upućen.

Odgovorio: Uvaženi šejh Muhammed ibn Salih El-Usejmin, rahimehullah


Preporuči tekst

Related Post

Hidžra – put u civilizaciju

Posted by - 01/09/2019 0
Preporuči tekstHidžra u sebi krije bezbroj pouka i poruka i ona je nepresušno vrelo inspiracije Hidžra, tj. preseljenje Muhammeda, sallallahu…