Mochammad Khamim Setiawan

Putovao godinu dana: Prepješačio 9.000 kilometara na putu za hadž. Pogledajte na šta je sve nailazio na tom putu: (Foto)

27340 0
Preporuči tekst

Na putu je nosio majicu s natpisom „Ja sam na putu za Mekku pješice potpuno se oslanjajući na Allaha.”

Nakon što je pješice prevalio put dug 9.000 kilometara, dvadesetosmogodišnji Indonežanin Mochammad Khamim Setiawan stigao je u Mekku baš u vrijeme početka hadžskih obreda.

Na putu iz Indonezije u Mekku nosio je majicu s natpisom „Ja sam na putu za Mekku pješice potpuno se oslanjajući na Allaha.”

Na ovo putovanje krenuo je iz svog rodnog grada u Srednjoj Javi, i trebalo mu je cijelih godinu dana da stigne na odredište. Putovao je kroz Indoneziju, Maleziju, Tajland, Mijanmar (Burmu), Indiju, Pakistan, Oman, UAE i, konačno, Saudijsku Arabiju.

Khamim je često postio tokom dana i najradije putovao tokom noći. Spavao je u džamijama i kućama lokalnih stanovnika koji bi ga ugostili, a ponekad je kampirao u šumama.

Mnogi ljudi su ga opskrbljivali hranom na putu. „Nikad nisam tražio od ljudi, ali uvijek sam upoznavao dobre ljude koji bi mi davali neku hranu i druge potrepštine. Jednom sam ugošćen u budističkom hramu u Tajlandu, hranili su me seljaci u Mianmaru, upoznao sam učenjake iz različitih zemalja u džamiji teblig džemata u Indiji ”, prepričava Khamim dio onoga što je proživio tokom ovog nevjerovatnog putovanja.

O svom putovanju Khamim kaže da je to njegov način da pokaže svoju „potpunu pokornost Allahu”. „Moj način da pokažem potpunu pokornost Allahu, da se sretnem sa učenjacima iz različitih muslimanskih zemalja i učim islam od njih, da upoznam ljude različitih uvjerenja i upoznam njihove kulture, i da promatram toleranciju različitosti.”

Prije Indonežanina Mochammada, Senad Hadžić iz Bosne i Hercegovine je prepješačio je 5700 kilometara u 314 dana na putu za hadž, što je nevjerovatan napor.

Molimo Allaha, dželle šanuhu, da primi od njega njegov hadž i nagradi ga za napor koji je uložio na tom putu.

Pripremio: Abdullah Nasup

Izvor: ilmfeed.com


Preporuči tekst

Related Post