Zašto stvari ne idu na ovom svijetu onako kako želimo?

838 0
Preporuči tekst

A ko voli susret sa Allahom i Allah voli susret sa njim, a ko voli dunjaluk a mrzi susret sa Allahom i Allah mrzi susret sa njim.

Subhanallah! Zaista je ovaj svijet varljiv i nestalan. Čovjek zaradi imetak, ali izgubi sigurnost i unutrašnji mir, stekne unutrašnji mir i sigurnost, ali izgubi imetak, stekne imetak i smirenost, ali onda izgubi voljenu ženu, Allah mu podari čestitu ženu, ali izgubi dobro odgojenu djecu, stekne dobru i čestitu djecu, ali nema dovoljno prihoda, ostvari dobre prihode, ali su mu djeca loša i neposlušna, sve oko njega je uredu i sa svime je zadovoljan, ali je njegovo zdravlje narušeno i on je pao na bolesničku postelju.

Abdullah ibn Omer, r.a., rekao je: “Ovaj svijet je kuća nestabilnosti, nije kuća postojanosti i uravnoteženosti, i kuća žalosti, a ne kuća radosti. Ko god je poznaje ne raduje se bogatstvu i izobilju, niti tuguje zbog siromaštva i oskudice. Allah je dunjaluk učinio kućom iskušenja, a Ahiret kućom ostanka i vječnosti, učinio je dunjalučka iskušenja uzrokom ahiretske nagrade, pa uzima od dunjaluka da bi dao na Ahiretu, i iskušava čovjeka na dunjaluku da bi ga nagradio na Ahiretu.”

Allah je ovaj svijet učinio nesavršenim iz milosti prema nama, jer kada bi čovjek na dunjaluku dobijao uvijek sve ono što poželi, to bi bilo pravo iskušenje koje bi ga vezalo i prikovalo za dunjaluk, pa bi mrzio susret sa Allahom.

A ko voli susret sa Allahom i Allah voli susret sa njim, a ko voli dunjaluk a mrzi susret sa Allahom i Allah mrzi susret sa njim.

Saff


Preporuči tekst

Related Post

TRGOVINA SA ALLAHOM

Posted by - 14/06/2019 0
Preporuči tekstŠta znači trgovati sa Allahom i kakva je to trgovina, te koliko se tu zarađuje Allah tebi govori o…