Border Violence Monitoring: Hrvatska u BiH nezakonito prebacila 438 migranata

828 0
Preporuči tekst

Nevladina organizacija Border Violence Monitoring (BVM) objavila je Izvještaj o nezakonitim “pushbackovima” i nasilju na granicama na Balkanu

Nevladina organizacija Border Violence Monitoring (BVM) objavila je Izvještaj o nezakonitim “pushbackovima” i nasilju na granicama na Balkanu za juli 2019. godine, u kojem se ističe da su nezakoniti “pushbackovi” nastavljeni duž vanjskih granica Evropske unije (EU) te da ih organiziraju i najviši nivoi vlasti.

U julu je BVM registrirao 40 izvještaja o “pushbackovima”, odnosno nezakonitim prebacivanjima migranata sa teritorija jedne na teritorij druge države, a ti izvještaji obuhvataju 579 osoba u tranzitu. Od ukupno 40 izvještaja, čak 20 se odnosilo na BiH, u koju su migranti prebačeni sa teritorija Hrvatske ili iz Slovenije preko Hrvatske. U Srbiji je registrirano 13 takvih slučajeva, a u Crnoj Gori četiri, od kojih su u dva slučaja migranti prebačeni sa teritorija BiH.

U međuvremenu su se, ističu, pojavili različiti narativi o zakonitosti “puchbackova”, što je postalo naročito jasno nakon izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je kazala da su “pushbackovi”, odnosno prebacivanje migranata u BiH, zapravo izvedeno legalno te da je pri tome korišteno “malo nasilja”.

– Vraćanjem migranata iz države članice EU-a u državu koja nije članica EU-a bez prethodnog razmatranja potreba za zaštitom i upotrebom sile krši se nekoliko zakona EU-a i Konvencija UN-a o izbjeglicama – napominju ih organizacije Human Rights Watch.

BVM podsjeća na više izvještaja iz jula o umiješanosti hrvatske policije u ovu nezakonitu praksu, ali i anonimno pismo koje je u julu jedan hrvatski policajac uputio tamošnjoj pravobraniteljici Lori Vidović.

– Pismo je napisao zagrebački policajac koji je objasnio da je učestvovao u “pushbackovima” od 2017. godine. Policajac je tvrdio da nije znao da je ta praksa nezakonita kada je prvi put dobio naredbu da učestvuje u “pushbackovima”, ali da je nakon čitanja medijskih izvještaja i pretraživanjem zakona Hrvatske i EU-a u vezi sa pravima tražioca azila otkrio da su naređenja koja je dobio nezakonita – podsjećaju u izvještaju.

Objasnio je da su policajci kršenje zakona mogli prijaviti samo svojim nadređenim, ali da su upravo nadređeni davali nezakonite naredbe. Oni koji bi odbili izvršiti taj zadatak bili bi kažnjavani. Zviždač je objasnio i proceduru “pushbackova”.

Naime, kazali su da postoji privatni mobitel koji se koristi za prijavljivanje hapšenja migranata na hrvatskom teritoriju. Šef smjene zatim uzvraća poziv na privatni telefon i upućuje službenike da ljude odvedu na granicu. Upotreba privatnog telefona znači da se ništa ne bilježi. Ako pojedinac zatraži azil, službenici su upućeni da im kažu da nema azila. Zviždač je izjavio da je to “kao da ih nikad nisu pronašli ili odveli do granice”. Policajci također pretražuju migrante bez naloga te ih prebacuju u BiH ili Srbiju bez prethodno provedenih zakonskih procedura.

Pravobraniteljica Vidović je izjavila da je EU dala gotovo 100 miliona eura Hrvatskoj kako bi se zaštitila granica te da se tim novcem isplaćuju plaće policajcima koji učestvuju u “pushbackovima” i nasilju.

– Dok je EU kritizirala izvještaje o nasilju i “pushbackovima” hrvatskih policajaca, oni prešutno podržavaju ovu praksu, ne samo davanjem finansijskih sredstava potrebnih za podršku takvim akcijama, već i hvaleći Hrvatsku za zaštitu granica EU-a – zaključuje se u izvještaju.

BVM također podsjeća na reakcije zvaničnika iz BiH, poput gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, koji je upozorio na nezakonite aktivnosti hrvatske policije i prelaske granice na teritorij BiH, te ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

U prilog tvrdnjama da hrvatska policija vrši nezakonite aktivnosti idu i video snimci, a neki od njih prikazuju policajce dok pale lične stvari migranata.

U komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih organizacija, migranti su svjedočili i o nehumanim uvjetima kojima ih je hrvatska policija izlagala u julu. Nakon hapšenja na teritoriji Hrvatske, policijska vozila, u kojima bi temperatura bila dvostruko viša u odnosu na vanjsku, bi pretrpavali migrantima. Neki od njih su na putu do granice sa BiH gubili svijest ili su povraćali.

– Brojni sagovornici također su prijavili da su policajci koji upravljaju kombijima namjerno uključivali grijanje, a ne klimatizaciju, kako bi pogoršali iskustvo ljudi u tranzitu – piše u izvještaju.

U okviru 20 izvještaja BVM-a o nezakonitim “pushbackovima” u BiH je na teritorij naše zemlje prebačeno 438 migranata. Njih 267 je prebačeno iz Hrvatske, a 171 iz Slovenije preko teritorija Hrvatske.

Saff


Preporuči tekst

Related Post