Da li je ispravan namaz osobe koja nosi hamajliju

1263 0
Preporuči tekst

Propisi i stavovi učenjaka kada je riječ o hamajlijama na kojima su ispisani ajeti i vjerodostojne dove iz sunneta

Da li je ispravan namaz osobe koja nosi hamajliju

PITANJE: Da li je ispravan namaz čovjeka koji na sebi nosi hamajliju?

ODGOVOR: Islamski učenjaci jednoglasni su u mišljenju da vješanje hamajlija na kojima je ispisano nešto osim kur’anskih ajeta ili hadiskih dova nije dozvoljeno.

Kada je riječ o hamajlijama na kojima su ispisani ajeti i vjerodostojne dove iz sunneta, njih je, po preferirajućem mišljenju, zabranjeno nositi, na osnovu općenite zabrane i preventivnog sankcioniranja (sedduz-zeria).

Na ovu našu konstataciju ukazuje izjava Ibrahima Nehaija: “Ashabi i tabiini prezirali su vješanje svih vrsta hamajlija, čak i onih na kojima su ispisani ajeti ili bilo šta drugo.” Svemogući Allah rekao je: “Ako te Allah nekakvom nevoljom pogodi, pa, niko je osim Njega ne može otkloniti…” (El-Enam, 17)

Dakle, vješanje hamajlija zabranjeno je, ali i pored toga ne znam da postoji dokaz na osnovu kojeg se može kazati da je namaz čovjeka koji nosi hamajliju neispravan, a Allah najbolje zna.

Dr. Safet Kuduzović


Preporuči tekst

Related Post

Izgled Sejtana

Evo kako izgleda šejtan:

Posted by - 01/11/2019 0
Preporuči tekstIblis nikada nije bio melek Pjesnik Bashar ibn Burd, koji se ”proslavio” pjesmama o promiskuitetu i nemoralu, u jednom…