Hrvatski policajci su skinuli dječaka migranta i puštali struju

1001 0
Preporuči tekst

Komisija za izbjeglice i migracije izrazila je zabrinutost i zgražanje

Komisija za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) priopćila je da su pripadnici hrvatske granične policije brutalno pretukli maloljetnog Afganistanca K. S, rođenog 2003. godine, uhvaćenog prilikom pokušaja skupine od 16 migranata da prijeđu granicu.

“Dječak koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu službenih državnih organa Hrvatske, najprije je izdvojen iz skupine migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega je bio zatvoren u prostoriju gdje su ga tukla četiri pripadnika granične policije”, stoji u saopćenju spomenute Komisije.

Policajci su dječaku, navodi se u saopćenju, oduzeli telefon i novac, fizički ga povrijedili, a nakon zatvaranja u prostoriju natjerali da se skine, gdje su potom pustili vodu te napravili baru vode u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dječak i izgubio svijest.

U sopćenju se još tvrdi kako je “u stravičnom incidentu dječak zadobio prijelom rebara s unutarnjim krvarenjem, hematome glave te je izgubio dosta krvi”.

Komisija za izbjeglice i migracije izrazila je “zabrinutost i zgražanje nad ovakvim postupcima te upozorava predstavnike međunarodne zajednice na enormnu primjenu nasilja hrvatske granične policije, kao i na flagrantno kršenje ljudskih prava”.

Komisija je uputila i apel međunarodnoj zajednici da svojim autoritetom pomogne da se prestane s ovako “neljudskim ponašanjem”, podsjećajući da svaka osoba koja se zatekne na teritoriji neke države ima pravo zatražiti azil i ući u proceduru dobivanja azila.

Saff


Preporuči tekst

Related Post