Ismijavanje (zbijanje šale) s drugima je veliki džehalet – neznanje

1035 0
Preporuči tekst

Zbijanje šale s drugima je nešto što pametan čovjek nikada ne bi uradio

21. Cilj kolektivnog/zajedničkog obavljanja propisanih ibadeta nije, jedino i isključivo, izvršavanje vjerskih dužnosti, nego i jačanje bratskih veza, ali i razvijanje kolektivnog duha i svijesti o zajednici. Kaže Uzvišeni: „Molitvu obavljajte i zekat dajite i zajedno sa onima koji molitvu obavljaju i vi obavljajte!” (El-Bekare, 43)


22. Blesavost i maloumnost je tražiti od drugih da čine dobro, a sebe zaboravljati. Kaže Uzvišeni: „Zar da od drugih tražite da dobra djela čine, a da pri tome sebe zaboravljate, vi koji Knjigu učite? Zar se opametiti nećete?” (El-Bekare, 44)


23. Razmišljanje o susretu sa Allahom i o ahiretu, potiče skrušenost/strahopoštovanje u namazu. Kaže Uzvišeni: „Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima, koji su uvjereni da će pred Gospodara svoga stati i da će se Njemu vratiti.” (El-Bekare, 45, 46)


24. Na Sudnjem danu, čovjek će jedino imati koristi od svojih dobrih djela, a neće mu koristi rodbinske i prijateljske veze, ugled, ili bilo šta drugo. Kaže Uzvišeni: “i bojte se Dana kada niko ni za koga neće moći ništa učiniti, kada se ničiji zagovor neće prihvatiti, kada se ni od koga otkup neće primiti i kada im niko neće u pomoć priteći.” (El-Bekare, 48)


25. Zamjena samo jedne riječi drugom može imati dalekosežne posljedice, i zato dobro pripazimo na svoje riječi, i nemojmo nijednu riječ smatrati bezazlenom. Kaže Uzvišeni: „onda su oni koji su bili nepravedni zamijenili drugom Riječ koja im je bila rečena i Mi smo na one koji su bili nepravedni s neba kaznu spustili zato što nisu poslušali.” (El-Bekare, 59)
26. Korištenje drugima i pomaganje u ovosvjetskim poslovima osobina je dobročinitelja/reformatora. Kaže Uzvišeni: „i kada je Musa za narod svoj vodu molio, Mi smo rekli: ”Udari štapom svojim po stijeni!” – i iz nje je dvanaest vrela provrelo, i svako bratstvo je vrelo iz kojeg će piti znalo. ”Jedite i pijte Allahove darove, i ne činite zlo po Zemlji nered praveći!” (El-Bekare, 60)


27. Čovjek je po svojoj prirodi slab i sklon posustajanju i odustajanju. Jedini lijek za tu vrstu bolesti je sabur (strpljivost). Kaže Uzvišeni: “i kada ste rekli: ”O Musa, mi ne možemo više jednu te istu hranu jesti, zato zamoli, u naše ime, Gospodara svoga da nam podari od onoga što zemlja rađa: povrća, i krastavica, i pšenice, i leće, i luka crvenoga!” – on je rekao: ”Zar želite da ono što je bolje zamijenite za ono što je gore? Idite u grad, imaćete ono što tražite!” (El-Bekare, 61)


28. Odlučnost/čvrstina je uzrok svakog uspjeha i Božije podrške. Kaže Uzvišeni: “i kada smo od vas zavjet uzeli i brdo iznad vas podigli: ”Svojski prihvatite ono što smo vam dali i neka vam je na umu ono što je u Knjizi, da biste se kazne sačuvali!” (El-Bekare, 62)
29. Uzimanje pouke, učenje vlastitih životnih lekcija i učenje na tuđim iskustavima spada u svojstva bogobojaznih. Kaže Uzvišeni: “Savremenicima i pokoljenjima njihovim to smo učinili opomenom,
a poukom onima koji se boje Allaha.”(El-Bekare, 66)


30. Ismijavanje (zbijanje šale) s drugima je veliko neznanje i nešto što pametan čovjek nikada ne bi uradio. Kaže Uzvišeni: „A kada je Musa rekao narodu svome: ”Allah vam naređuje da zakoljete kravu” – oni upitaše: ”Zbijaš li ti to s nama šalu?” – ”Ne dao mi Allah da budem neznalica!” – reče on.” (El-Bekare, 67)

Saff


Preporuči tekst

Related Post