Lijep ishod pripada vjernicima

712 0
Preporuči tekst

Allahovi robovi, gdje smo mi u odnosu na ove velikane?!

Dok se ljudi naokolo nadmeću za vlašću, ugledom i obiljem na ovom svijetu, dok na sve strane hara nered i razvrat, vjernici se moraju sjećati Allahove utjehe i obećanja da budući svijet i lijep ishod na ovom svijetu pripada vjernicima. Allah Uzvišeni kaže: Taj drugi svijet dat ćemo onima koji ne žele da se na Zemlji ohole i da nered čine, a one koji se Allaha boje čeka srećan kraj. (El-Kasas, 83.). Zbog toga oni se ne trebaju žalostiti, niti gubiti nadu u Allahovu milost.

Ovaj ajet Omer b. Abdulaziz je ponavljao sve do smrti, a vlast i moć koju je posjedovao nije ga odvratila od njegovog skromnog života na ovom svijetu. Jednom prilikom zatražio je od svoje supruge dirhem ili manje od toga da kupi odjeću, međutim u njegovoj kući nije bilo imetka, pa ga je supruga začuđeno upitala kakav je to on halifa, a ne posjeduje imetka ni koliko je potrebno da sebi priušti novu odjeću, pa je rekao:

“Teško li se tebi! To mi je lakše nego da se otimam od užarenih lanaca na Sudnjem danu.” Ovo nije čudo za ljude koji su učili iz života svojih ispravnih prethodnika. Alija, radijallahu anhu, je svome bratu Akilu ponudio usijano gvožđe u kesici za novac nakon što je od njega tražio imetka, pa je ovaj to odbacio i upitao o razlogu takvog postupka, pa mu je rekao: “Ti ne možeš trpjeti vatru ovoga svijeta, a hoćeš da me baciš u vatru ahireta.”

Allahovi robovi, gdje smo mi u odnosu na ove velikane?! Zašto danas ne možemo naći poniznost i skromnost među običnim vjernicima, a kamoli među vladarima i vlastodršcima?! Zbog čega tolika nepravda i toliki ustanci protiv silnika i da li mi ustvari zaslužujemo bolje od toga?! Allahu naš, za naše vođe postavi Svoje bogobojazne robove, a ne postavljaj one zločeste između nas!

Saff


Preporuči tekst

Related Post