Prevarantica NaUlicamaSarajeva

Prevarantica na ulicama Sarajeva uzima novac od građana: “Prijavite me policiji, ništa mi ne mogu!”

3658 0
Preporuči tekst

Da nekim ljudima ništa nije sveto, svakako potvrđuje ova priča

Svjedoci smo svakodnevnih sakupljanja novca za bolesne, stare, ljude u potrebi, teškoj finansijskoj situaciji, djecu bez roditelja i slično, međutim, zbog prevara i iskorištavanja takvih akcija građani Sarajeva gube povjerenje u udruženja.

Na glavnom šetalištu u Sarajevu od BBI centra, pa do Sebilja našim gradom hoda djevojka koja prodaje slikovnice po 5 KM, a predstavlja se kao volonter Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka”. Razgovarali smo sa predsjednicom pomenutog udruženja koja tvrdi kako ta djevojka vara građane Sarajeva, ali i sve one koji dođu u posjetu našem gradu.

“To već nekoliko godina traje, mi smo prijavljivali policiji, oni je privedu, puste, nemaju osnova da je zadrže. Ona kada je prijave pomjeri se na drugo mjesto, sakrije se, primiri se par dana i opet se pojavi”, kaže za “Source” Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka”.

Lejla Kamerić kaže i kako ta osoba nosi akreditaciju njihovog udruženja, ali kako za njih nikada nije radila.

“Ta osoba nosi našu akreditaciju koja je od prije tri ili četiri godine kada smo imali volontersku akciju prodaje čestitki. Neko od naših volontera je izgubio tu akreditaciju, tako da ona tom akreditacijom dokazuje da je naš volonter, a ustvari ne, mi kada imamo akcije prodaje čestitki, mi to najavimo svim medijima i upravo zbog tih prevama mi u posljednje vrijeme nismo organizovali ulične prodaje čestitki, niti planiramo”, kaže sagovornica.

Predsjednica Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka” kaže i kako se ta prevarantica poziva na njihovo udruženje, i kao sakuplja novac, a da taj novac nikada ne dolazi do njih.

“Policija ima većih lopova u ovoj državi pa ni njima ne mogu stati u kraj, pa tako ni njoj. Nemaju ni vremena ni resursa da se bave sa njom, ja jedino mogu da apelujem na građane da ne kupuju na ulici neke stvari za bilo koje udruženje. Oni se znaju nekada predstaviti da su ispred drugog uudruženja. Ako vidite da neko prodaje za bilo kakvo udruženje, nazovite, provjerite da li zaista postoji ta akcija i dobit ćete tačan odgovor“, kaže Lejla Kamerić.

Obzirom da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na svako nekoliko metara možete vidjeti nekoga sa ispruženom rukom ili neku akciju sakupljanja novca, građani više ne vjeruju nikome.

“Građani gube povjerenje, ali mislim da je naše udruženje kroz 13 godina postojanja dokazalo da smo pošteni i da transparentno radimo i da sa našim građanima dijelimo sve, ali činjenica jeste da građani gube generalo povjerenje u udruženja zbog ovakvih slučajeva”, kaže Predsjednica Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka”.

I iz samog Udruženja nekoliko puta su zatekli u gradu tu istu djevojku kako prodaje slikovnice i čestitke za djecu i upozorili je da to ne smije da radi.

“Nekoliko puta sekretar našeg udruženja je naišla na nju i upozorila je, zvala joj policiju, međutim, ona je samo otišla na drugu stranu. Sekretar Jasna je rekla da će je prijaviti policiji, ona rekla samo ‘Slobodno me prijavite,ništa mi ne mogu’“, kaže za “Source” Lejla Kamerić.

Da nekim ljudima ništa nije sveto, svakako potvrđuje ova priča, kada uzmemo u obzir da se dotična gospođa poziva na djecu oboljelu od raka i uzima sebi taj novac. Apelujemo na građane Sarajeva da dva puta razmislite kome će dati novac, jer očigledno da prevare vrebaju iza svakog ćoška.

haber.ba


Preporuči tekst

Related Post