Dzenita Huseinovic

Sramota kakva se ne pamti: “Zlatni ljiljan” isključio vodu samohranoj majci četvero djece!

2008 0
Preporuči tekst

Dženita Huseinović samohrana je majka četvero maloljetne djece uzrasta od pet do 16 godina.

Nakon razvoda, te u nemogućnosti prehraniti djecu, iz Sarajeva se vratila na porodično imanje u selu Bukovica, nadomak Lepenice u općini Kiseljak. S djecom se smjestila u neuvjetnu djedovu kuću sagrađenu od ćerpiča.

Ali Dženita se ne žali te kaže kako joj je najvažnije da ne mora plaćati stanarinu. Osim toga, na selu je puno lakše prehraniti djecu.

Dok sa suzama u očima prepričava za nju i djecu najteže period u kojem su se hranili u javnoj kuhinji u Sarajevu, Dženiti se vraća osmijeh na lice dok nabraja što je sve zasadila na dva duluma zemlje u Bukovici.

– Dječji doplatak koji za svu djecu iznosi oko 140 maraka jedini mi je stalan izvor prihoda. Zato sadim što više kako bismo imali hrane uz kakav-takav krov nad glavom – priča Dženita Huseinović.

No, ono što ovu samohranu majku izdvaja od većine žena je činjenica da se često, kad prigusti, s motorkom zaputi u šumu kako bi sječom drva zaradila za ono najosnovnije.

– Moj život se vrti ukrug, mjesecima se zadužujem pa onda vraćam dugove. Nikakvog se posla ne bojim, pa ni najtežeg fizičkog rada u šumi – priznaje Dženita.

Ipak, njen inače težak i mukotrpan život dodatno je otežao njen rođak i komšija Ifet Huseinović, tako što joj je uskratio vodu s privatnog izvora Mehmeda Sare za čije korištenje Dženita Huseinović ima pismenu suglasnost vlasnika od 2016. godine.

– Naknadno se i Ifet Huseinović priključio na vodovod, a budući da prolazi kroz njegovo imanje, jednostavno je presjekao cijevi i sad voda, umjesto k mojoj kući, teče u obližnji potok – kaže Dženita.

Poseban povod za ovakvo ponašanje, tvrdi, Ifet Huseinović nema, a istog je razmišljanja i većina mještana Bukovice koji javno ne žele govoriti o Ifetu Huseinoviću jer znaju da mu problemi i svađe nisu strani. Ipak, priznaju nam kako je ovaj dobitnik najvišeg ratnog priznanja Armije BiH “Zlatnog ljiljana” s prihodima od 1200 KM i neprijavljenom autoradionicom.

Načelnik općine Mladen Mišurić Ramljak, od kojeg smo tražili komentar ovog slučaja, kaže nam kako na prijave treba najprije reagirati policija.

Dženita, kao i mještani Bukovice, tvrdi kako Huseinović uživa zaštitu vrlo utjecajnih struktura SDA u policiji koje mu opraštaju sve, pa i oduzimanje prava djeci i njihovoj majci na pitku vodu. Zbog svega što joj se događa, Dženita Huseinović odlučila je javno govoriti o problemima s kojim se suočava. Nada se reakciji institucija, ali i udruženja za zaštitu prava djece koja su zbog samovolje pojedinca mjesecima bez pitke vode.


Preporuči tekst

Related Post