U Prištini obilježen Dan Bošnjaka: Most između Kosova i BiH

1601 0
Preporuči tekst

Kosovski Bošnjaci treba da imaju snažniju ulogu u povezivanju Kosova i BiH, poručeno je danas na prijemu povodom Dana Bošnjaka Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj čestitao je svim Bošnjacima Kosova njihov dan, rekavši da su Bošnjaci kroz historiju uvijek bili dio multietničkog, multireligijskog i multijezičkog Kosova. On je kazao da su Bošnjaci danas aktivni dio kosovskog društva kroz svoje političke predstavnike u Skupštini i Vladi Kosova. Hoxhaj je dodao i da je za deset godina nezavisnosti Kosova urađeno mnogo, ali da ostaje još mnogo posla da se uradi.

“Treba više uraditi da se oni integrišu u kosovsku ekonomiju, da bude više novih radnih mjesta za bošnjačku zajednicu i da ne bude ekonomski faktor taj koji određuje njihovu budućnost. Naravno da ova zajednica nije samo pejzaž multietničkog Kosova, nego je i snažan most spajanja između Kosova i Bosne i Hercegovine”, kazao je Hoxhaj.

On je izrazio nadu da će Bošjaci Kosova u buduće imati snažniju ulogu u saradnji Kosova i BIH.
Ministar regionalnog razvoja iz redova bošnjačke zajednice Rasim Demiri istakao je da su Bošnjaci vrijedan i vijeran narod svojoj državi, ali da ne zaboravljaju svoju braću u Bosni i Hercegovini i u ostalim zemljama u kojima žive.

“Danas zajedno sa našim komšijama, partnerima i svim društvenim činiocima ove zemlje radimo na razvoju, ne samo bošnjačkih sredina nego i celog Kosova. U tom procesu imamo podršku zvaničnih institucija naše zemlje. Sigurno je da imamo velikih problema sa kojima se suočavamo, ništa nam nije garant da problem nećemo imati i u budućnost, ali je naša obaveza da ih riješavamo”, kazao je Demiri.

Bošnjačka poslanica u Skupštini Kosova Duda Balje je navela da Bošnjaci imaju podršku Vlade, ali da se i dalje bore za svoju opštinu, kao i za riješavanje problema u obrazovanju.

Na Kosovu prema posljednjem popisu iz 2011. godine živi oko 27 hiljada Bošnjaka. Za svoj nacionalni dan izbrali su 28. septembra, datum kada je pre 25 godina u Sarajevu vraćeno nacionalno ime Bošnjak.


Preporuči tekst

Related Post

MuhamedAli

Tako je govorio Muhamed Ali

Posted by - 25/08/2019 0
Preporuči tekstU nastavku donosimo nekoliko mudrih izreka i poruka rahmetli Muhameda Alija: Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić Osim izvanrednih boksačkih vještina,…