Hidzab, Uzbekistan

I na sve to svijet šuti: U ovoj zemlji je zabranjeno nositi hidžab, imati bradu i pričati o vjeri

3593 0
Preporuči tekst

Pjesma pod naslovom ‘Ljepotica s hidžabom’, zatalasala je društvene mreže i uzburkala debate o zabrani

Onemogućen da predstavi rap pjesmu na zabranjenim brzinskim protestima u Uzbekistanu (Uzbekistanci bi se okupili u velikom broju na veoma kratki vremenski period i potom razišli) protiv zabrane nošenja mahrame u javnosti, pjevač Jung Zapik objavio ju je na društvenim mrežama, piše Radio Slobodna Evropa.

Mladi alternativni raper napisao je odu podrške pravima žena da nose mahramu ili hidžab. Pjesma pod naslovom ‘Ljepotica s hidžabom’, zatalasala je društvene mreže i uzburkala debate o zabrani.

Mnogo ljudi se protivi zabrani nošenja hidžaba – ova zabrana je na snazi od 1990-tih i autokratskog predsjednika Islama Karimova – a njihovo nezadovoljstvo je poraslo i zbog toga što je vlada zabranila brzinske proteste zakazane za 5. septembar u Taškentu.

“Imali smo namjeru da održimo mirno okupljanje 5. septembra u odbranu da naše žene imaju pravo nositi mahramu i hidžab”, rekao je za Uzbekistanski servis RSE jedan bloger iz Taškenta pod uslovom da ostane anoniman iz straha od osvete. “Međutim, vlasti nam nisu dozvolile da održimo takvo okupljanje. Pjesma [Jung Zapika] je trebalo da postane lajtmotiv i da ujedini sve učesnike u protestima”

Nakon zabrane ovih brzinskih okupljanja, Jung Zapik, čiji identitet nije poznat javnosti i koji je odbio da govori za RSE ili za druge medije zbog straha od hapšenja, objavio je svoje stihove koji podržavaju nošenje hidžaba na Instagram profilu.

Pjesma sadrži stihove:

Hidžab joj stoji, ali ne mogu pogledati njeno lice

Želim da je osvojim ali zašto joj sam ne mogu iskazati ljubav?

Raper nastavlja da glorificira “pobožnost djevojke s hidžabom” pjevajući:

Pet namaza dnevno, ljubav za Alaha u njenom srcu

Svih pet puta ona moli milost za njene najmilije

Ali mnogi drugi u Uzbekistanu ne misle da se nošenje hidžaba treba promovirati i podržavaju vladinu zabranu ove i sličnih pjesama.

“U islamu nam je samo tokom rata dozvoljeno da udaramo o bubnjeve,” rekao je za RSE jedan student iz Taškenta koji se predstavio kao Faruk Umar. “Sada se pjesma Junga Zapika proširila putem društvene mreže Telegram [i drugih socijalnih mreža], mislim da je to pogrešno. [Kada] mi [muslimani] izvodimo takve pjesme, onda činimo grijeh.”

Neki Uzbekistanci ukazuju na ono što smatraju da je licemerno kod Junga Zapika koji pjeva o tome kako ga je privukla žena s hidžabom dok je pokrivanje glave upravo način da se umanji ženska privlačnost i spriječe takvi emotivni interesi. Dodaju i da rap muzika često promovira životni stil koji se protivi pravilima islama.

Jedan uposlenik Uzbekkontsert, državnog tijela u čijoj nadležnosti je uzbekistanska industrija zabave, rekao je za RSE, pod uslovom da ostane anoniman jer nema ovlaštenja da govori za medije, da Jung Zapik nije registriran kao pjevač u ovoj instituciji i da zbog toga nema dozvolu da snima pjesme ili da se bavi kreativnim radom.


Preporuči tekst

Related Post