StudenticaSaHidzabom

Od najbolje religiozne studentice sa hidžabom, do potpredsjednice Saveza za bolju budućnost

8220 0
Preporuči tekst

Kako je Fahrudin Radončić pridobio studenticu sa hidžabom u svoje redove

Godinama je Fahudin Radončić u opskurnim biltenima (u vlasništvu njegove supruge) koje savjetuje vodio hajku protiv tzv. “malezijskih studenata”

Riječ je o nekoliko stotina mladića i djevojaka koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini otišli na studije u Maleziju. Kako je pisao “Avaz”, radilo se o “dezerterima” koji su zahvaljujući političkim, stranačkim, porodičnim vezama otišli iz ratne BiH u tu prijateljsku zemlju odakle su se vratili sa znanjima kakve omladina koja je ostala u BiH, oni koji su preživjeli, nije mogla ni sanjati, pa su se, pomoću istih veza i kanala, rasporedili u insitucijama države, ministarstvima, agencijama, univerzitetskoj zajednici.

No, napadi “Avaza” na “malezijske studente” utihnuli su prošle godine kada je jedna od najpoznatiji “Malezijiki” Adisa Arapović pristupila Savezu za bolju budućnost i ekspresno postala desna ruka neprikosnovenog “Osnivača” Radončića. Ubrzo joj se u stranačkim redovima SBB-a priključio i muž Adis Arapović ,višegodišnji aktivista nevladinog sektora, koji je preuzeo informativno-propagandni stožer SBB-a. Prošle godine Adisu Arapović je Radončić pominjao i kao moguću kandidatkinju za bošnjačku članicu Predsjedništva BiH, ali se na kraju ipak opredijelio za mnogo iskusnijeg i harizmatičnijeg – sebe.
Adisa Arapović, djevojački Omerbegović rođena je u Visokom u uglednoj familiji. Nakon završene srednje škole odlazi na studije u Maleziji što je jedinstvena prilika koja se tokom rata ukazala samo privilegiranoj omladini. Navodno je za školovanje u Maleziju Adisu preporučila njena porodična povezanost sa Hilmom Neimarlijom, poznatim islamskim naučnikom iz Visokog,, utjecajnim članom Stranke demokratske akcije, koji je nakon rata bio glavni kadrovik SDA i poslanik u državnom Parlamentu.

Njene kolege sa studija u Maleziji pamte Adisu Omerbegović kao dobru i vrijednu studenticu, jednu od najboljih među bosanskom akademskom kolonijom u toj zemlji. U studentskim danima, ali i kasnije nakon povratka u BiH, Adisa se isticala kao izrazito religiozna djevojka, konzervativnog životnog svjetonazora. Prvi muž za kojeg se udala Rijad Herić, današnji direktor Bosanskog kulturnog centra, dolazi iz vjerskog miljea, otac mu je bio dugogodišnji imam džamije na Bistriku.
Razvodom od prvog muža i vezom, kasnije brakom, sa Adisom Arapovićem, Adisa Omerbegović ušla je u novu, liberalnu fazu svog života.

Taj novi životni stil, kombinovan sa poltičkom karijerom napravio je od ugledne SBB-ovke i profesorice jednu od najkoloritnijih ličnost na javnim događajima, promocijama, “eventima”. Njezin “styling”na ovogodišnjem SFF-u kada je sa mužem prošetala “crvenim tepihom” šokirao je mnoge koji su bili neposredni svjedoci i saučesnici njenog školovanja i života u Maleziji.

Izvor: Slobodna-Bosna


Preporuči tekst

Related Post