Stojan Protić: Kad naša vojska pređe Drinu, dat ćemo Turcima 48 sati da pređu na vjeru svojih pređa.

7040 0
Preporuči tekst

Stojan Protić: Pustite to nama. Mi imamo rješenje za Bosnu

“Kada se na sastanku Jugoslavenskog odbora i predstavnika srpske vlade 1916. godine u Nici, u Francuskoj, raspravljalo o sudbini Muslimana u Bosni i Hercegovini, predstavnik srpske vlade Stojan Protić je rekao: Stojan Protić: Pustite to nama. Mi imamo rješenje za Bosnu.

Kakvo rješenje, gospodine Protiću? upitao je sa zanimanjem dr.Trumbić, hrvatski predsjednik Jugoslavenskog odbora. Stojan Protić: Kad naša vojska pređe preko Drine, dat ćemo Turcima 24 do 48 sati da pređu na vjeru svojih pređa. One, koji se ne žele pokrstiti, poklat ćemo kao što smo to već napravili u Srbiji. Nastalo je čuđenje i vrlo neugodna tišina. Trumbićevi prsti počeli su se tresti. Da sakrije uzbuđenje, pritiskao je neke dokumente na stolu. Da li ste vi ozbiljni, gospodine Protiću? upitao je. Stojan Protić: Vrlo sam ozbiljan, gospodine Trumbiću.

U Bosni mi s Turcima nećemo postupati na evropski način, nego na naš.” Ivan Meštrović – Sjećanje na političke ljude i događaje str.161 Nakon ujedinjenja Stojan Protić je postavljen za prvog premijera novostvorne države Kraljevine SHS (Srba, Hrvata i Slovenaca). (bosnopolitan.blogspot.com)


Preporuči tekst

Related Post