Poruka onima koji izrabljuju radnike, a savjest peru umrom, hadžom, donacijama…

2982 0
Preporuči tekst

Ovakvi direktori i šefovi čine nepravdu, zulum i veliki grijeh prema radnicima

Dakle, samo da ponovimo: poslodavac koji izrabljuje radnika, ne plati mu prekovremeno, ne dadne normalno radno vrijeme i pravo na odmor, prijeti otkazom i sve to pravda pričom da ima stotine drugih koji bi tako radili – a u isto vrijeme mu ide posao (znači izumam one koji svjesno ulaze u novi projekat), ima više nekretnina na svoje ime, vozi natprosječno skupo auto, provodi se na privatnim putovanjima, a posebno ako savjest sapire umrom, hadždžom, druženjem sa “ulemom” ili donacijama za džamije – treba da zna da čini zulum (nepravdu) i da mu je većina ovih gore stvari HARAM, jer istinska zahvalnost nije na jeziku, već u davanju svakome njegovog haka (prava) koje mu pripada!

Piše: Ammar Bašić Akos.ba

Pročitajte još: Ako smo zahvalni Allah nam povećava blagodati

Zahvalnost može biti srcem, jezikom i organima. Zahvalnost srcem je da vjernik u duši želi dobro svim stvorenjima: muslimanima svako dobro dunjaluka i ahireta, a nemuslimanima da ih Bog uputi na pravi put, pa da i oni dobiju svako dobro dunjaluka i ahireta.Zahvalnost jezikom je spominjanje Allaha stalnim zikrom, dovama i tespihom.

Zahvalnost tjelesnim organima je koristiti ih u pokornost Allahu, dž.š., a ne u griješenju. Pa tako na primjer, zahvalnost oka je obaranje pogleda od onoga što je zabranjeno gledati, jezika od ogovaranja i klevetanja, snage u pomoći potlačenima i borbi za njihova prava, bogatstva u davanju siromašnim ono što im pripada itd.

Uzvišeni Allah kaže: „I kada je Gospodar vaš objavio: ‘Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti.“ (Ibrahim, 7)

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić


Preporuči tekst

Related Post