Klimatske Promjene

Da li će ove klimatske promjene i manjak ječma, dovesti do nestašice piva (nadajmo se, ako Bog da!)

1635 0
Preporuči tekst

Pogledajte ko su najveći izvoznici i uvoznici ječma. Njih će ovo najviše pogoditi

Učestali toplinski udari i suše uzrokovani klimatskim promjenama smanjit će urod ječma, a time i proizvodnju piva, objavili su znanstvenici.

Ječam je jako osjetljiv na sušu i vrućinu i njegov će urod pasti nastave li se klimatske promjene, što će dovesti do nestašice piva i rasta njegove cijene, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Plants.

“Cilj ove studije nije da potakne ljude da danas više piju”, rekao je Dabo Guan, profesor ekonomike klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia u Norwichu.

“Željeli smo pokazati kako klimatske promjene mogu utjecati na kvalitetu života. Ako ne želimo da se to dogodi, ako i dalje želite popiti pivo ili dva, jedini je način da zajedno radimo u borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je.

Samo se ječam najbolje kvalitete (manje od 20 posto ukupne globalne proizvodnje) koristi za pivo. Ostatkom se hrani stoka.

Ako se globalno zagrijavanje nastavi ovim tempom, ekstremne vrućine i suše zahvatit će regije u kojima se uzgaja ječam barem jednom godišnje. To će dovesti do pada proizvodnje piva za 16 posto.

Cijene će se zato u prosjeku udvostručiti, kaže se u studiji.

U najoptimističnijem scenariju, s trenutačnim znatnim smanjenjem emisije stakleničkih plinova, globalna proizvodnja piva pala bi za četiri posto, a cijene porasle 15 posto.

Neke zemlje bile bi posebno pogođene, kaže se u studiji, uključujući europske zemlje, SAD, Novi Zeland i Australiju.

Najveći svjetski izvoznici ječma su Australija, Francuska, Rusija, Ukrajina i Argentina. Najveći uvoznici su Kina, Saudijska Arabija, Iran i zatim tri zemlje s jako razvijenom pivskom industrijom – Nizozemska, Belgija i Japan. (Hina)

Index.hr


Preporuči tekst

Related Post