Muslimanka Prodavnica

To je islam zbog kojeg se trebamo ponositi – događaj sa pokrivenom muslimankom

2024 0
Preporuči tekst

Obavezno pročitati događaj sa pokrivenom muslimankom

Bila sam u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama i otišla sam u jednu veću prodavnicu da kupim neke stvari. Dok sam čekala na red da platim ono što sam kupila, vidjela sam ženu muslimanku koja je nosila hidžab, a na kojoj su se primjećivali znakovi umora. Vjerovatno zbog guranja velikog i teškog sanduka koji je bio ispred nje.

Činilo se daje u sanduku bila mašina za košenje (šišanje) trave. Zatim je prišla ženi kojaje radila za kasom i između njih dvije započeo je razgovor:Muslimanka:”Gospođo, ja sam kod vas jučer kupila ovu mašinu i još neke stvari za 500dolara.”Radnica za kasom (zauzeta svojim poslom): ”I sad to želitevratiti?”

Muslimanka: ”Ne, već želim to platiti!”Radnica: ”Ne razumijem! Zarniste rekli da ste to jučer kupili? Ako želite reći da ste u drugoj prodavnicinašli istu mašinu po jeftinijoj cijeni, onda trebate znati da kod nas postojimogućnost vraćanja kupljenih stvari pod uslovom da imate dokaz o cijeni ukonkurentskoj prodavnici.

Da li imate dokaz za to?”Muslimanka: ”Gospođo, ne radi se ni o jednom, ni o drugom. Ja sam kod vas jučer kupila ovu mašinu i još neke stvari putem kreditne kartice, nakon čega sam se vratila u svoj stan koji se nalazi u četvrti koja je udaljena od vaše prodavnice skoro dva sata vožnje.

I kada samušla u stan i pregledala račun, otkrila sam da u račun niste unijeli iznos zamašinu. Pokušala sam kontaktirati vašu prodavnicu kako vi ne biste biliizloženi neprijatnostima zbog toga, ali je radno vrijeme već bilo završeno iniko se nije javljao.

Pa sam odlučila uzeti slobodan dan i donijeti mašinu kakobiste mi naplatili njen iznos. Ne želim da vi imate problema na poslu zbogmene, niti da ja koristim mašinu koju nisam platila.”

U tomtrenutku radnica za kasom je zastala i vidno iznenađena odgovorom, netremice jegledala u muslimanku, a oči su joj bile pune suza. Zatim ju je zagrlila ipoljubila i kroz suze joj rekla: ”Ne razumijem, kako ste odlučili da se vratitei da platite iznos koji nije unešen mojom, a ne vašom greškom. I uzeli steslobodan dan da biste potrošili četiri sata vožnje u oba pravca i donijeli steovu tešku mašinu da platite njezin iznos. Zašto ste sve to uradili?”

Muslimankaje bezazelno, kao da se radi o nečemu što je samo po sebi jasno i što sepodrazumijeva, odgovorila: ”To je emanet.” A zatim je objašnjavala toj radnicišta zapravo znači emanet u islamu.Ubrzo je radnica otišla u ured svojedirektorice. Mi smo ih vidjeli kroz stakla na uredu, ali nismo mogli čuti štapričaju.

Međutim, poizrazu na licu, dok je objašnjavala direktorici šta joj se desilo, vidjelo seda je postupak muslimanke ostavio neizbrisiv trag i dojam na radnicu za kasom.Nekoliko minuta nakon toga, direktorica je okupila sve radnike i osobljeprodavnice i ispričala im slučaj sa ženom muslimankom, kod koje se primjećivaostid i osjećaj nelagode zbog toga, jer ona je smatrala da nije učinila ništaposebno, već ono što joj je dužnost i što joj njena vjera nalaže.

Zatim su jojmnogi od njih počeli postavljati pitanja o islamu, a ona im je odgovarala sačudesnom mješavinom sigurnosti u sebe, poniznosti i iskrenosti.

Nakon što sesve to završilo, direktorica je insistirala da muslimanka uzme mašinu kaopoklon od radnika te prodavnice, ali se ona uljudno izvinula, rekavši da nemože prihvatiti taj poklon, jer ona svojim postupkom nije željela dobiti mašinuna poklon, već je željela uraditi dobro djelo i steći Allahovu nagradu, pa zbogtoga ne želi da joj taj poklon pokvari nagradu i sevab.

Naravno, njezin odgovorje povećao divljenje radnika. Muslimanka je otišla iz prodavnice, a ja sam uduši osjećala ponos, dok su radnici, ali i kupci, i dalje prepričavali svojeimpresije i zadivljenost postupkom žene muslimanke.Eto, to je život! To jeistinski islam kojim se trebamo ponositi kao muslimani.Piše:Hatidža Benguenna (voditeljica na TV Al-Jazeera – Katar) Preveo za saff.ba:Abdusamed Nasuf Bušatlić

obrada: www.balkanis.com


Preporuči tekst

Related Post