Svaki drugi Bosanac živi van BiH: Znate li u kojoj državi nas ima najviše?

2272 0
Preporuči tekst

Istražili smo u kojim državama ima najviše iseljenika iz BiH


Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH najviše iseljenika iz BiH nalazi se u Australiji, Austriji, Crnoj Gori, Danskoj, Hrvatskoj, Italiji, Holandiji, Norveškoj, Njemačkoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj i Švicarskoj.

Australija

Bosanskohercegovačko iseljeništvo u Australiji obuhvata ekonomsku emigraciju 70-tih godina prošlog stoljeća i noviju emigraciju koja je uselila za vrijeme i poslije rata 1992 – 95. godine, a koja čini veći dio ove populacije. Procjenjuje se da u Australiji živi više od 50.000 bh. iseljenika i njihovih potomaka, od kojih oko 95% posjeduje državljanstvo Australije. Ukupan broj iseljenika rođenih u BiH u Australiji je 34.470, a više od 50.000 sa potomcima sada živi u ovoj zemlji.

Austrija

Republika Austrija je, nakon Njemačke, druga država u Evropi prema brojnosti iseljenika porijeklom iz Bosne i Hercegovine, što bh. iseljenike svrstava među četiri najbrojnije useljeničke grupe u Republici Austriji. Od oko 135.000 bh. iseljenika, najveći broj živi u Beču, Štajerskoj i Gornjoj Austriji.

Crna Gora

Prema dostupnim podacima u Crnoj Gori ima oko 21.800 iseljenika bosanskohercegovačkog porijekla, od čega ih je 5.209 sa državljanstvom BiH, što BiH stavlja na drugo mjesto (iza Srbije sa 55.560) prema broju migranata u Crnoj Gori.

Danska

Procjenjuje se da u Kraljevini Danskoj živi između 24.000 i 28.000 bh. iseljenika i njihovih potomaka, uključujući i one koji su u Dansku stigli ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te osobe koje su stigle tokom rata u BiH i kasnije na osnovu zahtjeva za spajanje porodica.

Hrvatska

Vrlo je teško dati tačan broj bh. iseljenika u Republici Hrvatskoj iz više razloga, a prvenstveno zbog nedostupnosti podataka o broju dvojnih državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i promjene metodologije popisa stanovništva u Hrvatske.
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Republici Hrvatskoj registrirane su 6.733 osobe koje imaju samo državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Statistički podaci Republike Hrvatske sa popisa iz 2001. godine prikazuju i stanovništvo doseljeno iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku od 1991. do 2001. godine. U ovom periodu iz BiH u Hrvatsku doselile su 189.093 osobe. Republika Hrvatska je na popisu stanovništva 2001. godine utvrdila da 201.572 njena stanovnika od čega 189.015 Hrvata imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.

Italija

U Republici Italiji živi oko 40.000 bh. iseljenika. Od 2002. do 2011. godine imigriralo je više od 14.000 osoba. Prema nepotpunim podacima EUROSTAT-a, od 1991. do 2011. godine 3.642 državljanina BiH su stekli italijansko državljanstvo.

Kanada

Nema dostupnih zvaničnih podataka o ukupnom broju bh. iseljenika u Kanadi, uključujući i one koji su rođeni u ovoj zemlji, a čiji su roditelji porijeklom iz BiH. Prema podacima Ureda za statistiku Kanade o državljanstvu stanovništva, ukupan broj prve generacije bh. iseljenika, odnosno, osoba rođenih u BiH u Kanadi je 39.150.

Holandija

U Kraljevini Nizozemskoj živi 25.440 bosanskohercegovačkih iseljenika, od kojih je većina stekla nizozemsko državljanstvo, a 2.374 posjeduje samo državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Norveška

U Kraljevini Norveškoj živi 16.613 bh. iseljenika i njihovih potomaka, od kojih je skoro 90% steklo norveško državljanstvo. Bosanskohercegovački iseljenici su dobro integrirani u Norveškoj, što potvrđuju visoki procenti njihove zaposlenosti, obrazovanja i životnog standarda.

Njemačka

Savezna Republika Njemačka je, država sa najvećim brojem bh. iseljenika u Evropi sa više od 220.000 osoba bh. porijekla. Savezni ured za statistiku Savezne Republike Njemačke je 2011. godine objavio da ukupan broj osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj iznosi 228.000.

SAD

Prema procjeni Ambasade BiH u SAD, u Sjedinjenim Američkim Državama živi između 250.000 i 300.000 bh. iseljenika, a između 50 i 55% njih steklo je američko državljanstvo. Ovaj broj uključuje osobe rođene u Bosni i Hercegovini i njihove potomke koji su rođeni u SAD, te ih američka statistika „prepoznaje“ samo kao svoje državljane.

Prema podacima Ureda za popis stanovništva SAD iz 2013. godine, u SAD živi 122.529 osoba rođenih u BiH, od čega najmanje 78.982 osoba sa dvojnim državljanstvom BiH i SAD. Ovaj broj se odnosi samo na prvu generaciju iseljenika, odnosno samo na osobe koje su rođene u Bosni i Hercegovini.

Slovenija

Teško je utvrditi tačan broj bh. iseljenika u Sloveniji, jer je veliki broj bh. imigranata došao u Sloveniju u periodu od 1961. do 1985. godine. Radi se o oko 40.000 osoba koje već generacijama žive u Sloveniji i čija djeca, državljani Slovenije, predstavljaju drugu i treću generaciju bh. imigranata.

Srbija

U Srbiji, kao i drugim državama koje su nastale raspadom bivše SFRJ teško je utvrditi broj iseljenika koji vode porjeklo iz Bosne i Hercegovine. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva u Republici Srbiji navedeno je da oko 300.000 osoba vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Švedska

U Kraljevini Švedskoj živi oko 80.000 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uključujući potomke bh. iseljenika rođene u Švedskoj, odnosno drugu i treću generaciju bh. migranata, koji prema brojnosti spadaju u treću imigrantsku grupu u toj zemlji.

Švicarska

U Švicarskoj živi oko 60.000 bh. iseljenika, od kojih je 25.900 steklo državljanstvo Švicarske. S obzirom na to da Švicarska dozvoljava dvojno i višestruko državljanstvo, državljani Bosne i Hercegovine se kod sticanja švicarskog ne odriču bh. državljanstva. Švicarska je prva država sa kojom je Bosna i Hercegovina zaključila Sporazum o migracijskom partnerstvu i jedina država koja je uključila oblast migracije i razvoja u razvojnu pomoć Bosni i Hercegovini, prenosi “BHDijaspora“.


Preporuči tekst

Related Post