NovinarZaplakao

Pogledajte kako novinar magazina Goreign policy, plače dok govori o teškom stanju muslimana u Kini / Video

1829 0
Preporuči tekst

Zaplakao dok je govorio o tome kako se skrivaju informacije

James Palmer, novinar američkog magazina Foreign Policy, nije mogao zadržati suze dok je govorio o tome kako se skrivaju informacije o zlostavljanju muslimana Ujgura u Kini. Dok je objašnjavao na koji način kineske vlasti hapse svakog ko zapadnim medijima govori o ugnjetavanjima kojima su izloženi kineski muslimani, James Palmer je plakao.

U utorak su Kanada, Njemačka i Francuska pozvale kineske vlasti da raspuste zatvoreničke logore za koje aktivisti tvrde da se u njima nalazi najmanje milion kineskih muslimana, uglavnom etničkih Ujgura.

Predstavnici kineskih vlasti su tokom rasprave Vijeća UN-a za ljudska prava kazali da poštuju prava manjina. Vijeće UN-a za ljudska prava svakih pet godina iznosi izvještaj o stanju ljudskih prava u svakoj zemlji, a ove sedmice se raspravlja o izvještaju u vezi Kine.

Kineske vlasti su prošlog oktobra priznale postojanje „reedukacijskih centara“, što se može smatrati indirektnim priznanjem postojanja spomenutih logora. Kineski mediji su prošle sedmice objavili da je „Regija Xinjiang uvela zakonske izmjene koje omogućavaju lokalnim vlastima da u ‘centrima za stručno osposobljavanje’ isprave ponašanje osoba koje su pod utjecajem radikalizma.“

Komisija UN-a za eliminaciju rasne diskriminacije u avgustu je zatražila od Kine da odmah pusti na slobodu oko milion muslimana iz Xinjianga koji se na nezakonit način nalaze zatočeni u „kampovima za političku reedukaciju“. Ne postoje službeni podaci o broju zatočenih u ovim logorima, a navedena komisija UN-a je procijenila da se u njima nalazi oko milion muslimana. Kina kontrolira oblasti Istočnog Turkestana od 1949. godine i naziva je Xinjiangom.

Prema oficijelnim statističkim podacima u ovoj pokrajini živi oko 30 miliona muslimana, od čega su 23 miliona etnički Ujguri. Međutim, neslužbeni podaci govore da u toj pokrajini živi oko 100 miliona muslimana, odnosno oko 9,5% ukupnog broja stanovnika Kine.

Piše: Abdullah Nasup / Saff.ba


Preporuči tekst

Related Post