Broj Dzamija

Evo konačnog izvještaja – Koliko džamija ima u svijetu. Allahu ekber!

6149 0
Preporuči tekst

Osim rapidnog povećanja broja džamija, šta je još interesantnije u izvještaju.

Konsultantska kompanija iz Džidde, Saudijska Arabija, Deloitte, procijenila je u svom izvještaju da u svijetu postoji oko 3.6 miliona džamija, ili, statistički gledano, na svakih 500 muslimana postoji jedna džamija.

U izvještaju koji je ova kompanija sačinila sa Dubaji centrom za istraživanja islamske ekonomije, stoji da se godišnje poveća broj džamija za 1.3%, što bi značilo da će sa nastupom 2019. godine broj džamija u svijetu se popeti na 3.85 miliona.

Ono što je u ovom izvještaju još zanimljivo jeste da broj porasta džamija ne prati i njihovu realnu potrebu u svijetu, jer broj porasta muslimanskog stanovništva je veći u odnosu na porast broja džamija (Allahu ekber), tako da se stvara manjak džamijskog prostora u odnosu na porast broja muslimana.

Primjer toga je Evropa gdje porast broja džamija ne prati i porast broja stanovništva.Predsjednik Islamske organizacije u Francuskoj i imam pariške džamije Delil Bu Bekr je kazao da broj džamija nije dovoljan za sedam miliona Francuskih muslimana: “Mi imamo 2.200 džamija, za dvije godine prema tempu rasta muslimanskog stanovništva, nama će trebati duplo veći broj.

”U Britaniji živi dva miliona muslimana, što ih čini 5% u cjelokupnoj britanskoj populaciji a imaju oko hiljadu džamija, tako da na jednu džamiju dođe oko dvije hiljade vjernika.

IslamBosna.ba


Preporuči tekst

Related Post