Mjesecnica Namaz

Zašto su žene oslobođene klanjanja namaza za vrijeme mjesečnice?

2243 0
Preporuči tekst

Kako se grčevi i menstrualne poteškoće mogu odraziti na namaz

U ovom tekstu vam navodimo razmišljanje jedne naše sestre, o tome zašto je Uzvišeni Allah oslobodio ženu obavljanja namaza u periodu menstruacije/ hajza. Mudrost Allahovih propisa i njihovu suštinu zna jedino On, s.v.t., tako da ovaj tekst predstavlja subjektivni doživljaj žene koja je u tome vidjela brojne znake Allahove milosti, pa vam toplo preporučujemo da ga pročitate i o njemu razmislite:

Jedna meni draga prijateljica mi je dala objašnjenje i to me oborilo s nogu. Neka je Allah uvijek čuva.

Ne postoji djelo koje je toliko važno kao namaz. I niko nema opravdanje da ne klanja bez obzira na okolnosti. Onaj koji ne može stajati, može klanjati sjedeći, a onaj koji ne može sjediti, može klanjati dok leži u krevetu. Čak i u ratu, muškarci su obavezni klanjati, onako kako mogu.

Ali jedino vrijeme kada Allahov rob ne mora klanjati ni naklanjavati propuštene namaze je kada ti kao žena prolaziš kroz poteškoće uzrokovane menstruacijom.

Sviđa mi se kako je moja prijateljica objasnila mudrost koja se krije iza toga.

‘Allah spušta Svoju milost na tebe zato što zna da niko drugi neće.’

Tvog šefa ne zanima što ćeš zakasniti na posao zbog grčeva koje si imala ujutro. Tvoja djeca ne traže ništa manje za vrijeme tih dana slabosti i umora nego u drugim danima. Tvoj muž nema više strpljenja nego inače zato što ti imaš promjene raspoloženja, ili kad te tuga ili bijes spopadnu bez razloga. Niko ne zna koliko te tijelo boli ili koliko ti je um ometan neprekidnim mislima. Prepuštena si sama sebi.

Zbog toga Allah, Najmilostiviji, Svemilosni, Samilosni, tebe oslobađa obaveze, zato što niko drugi neće. Moglo nam je biti naređeno da naklanjamo propuštene namaze- da je razlog samo čistoća- ali nije. On nam daje pauzu kada niko drugi neće.

Još jedan razlog zbog kojeg žena ne mora klanjati je kada se porodi. Njeno tijelo i um su umorni i okupirani brigom o biću koje su donijele na svijet-i ponovo je Allah oslobađa obaveze.

To je ono zbog čega još više zavolim Allaha i islam. Jer samo Allah može znati sve najtananije detalje naše borbe i dati nam ono što nam je najpotrebnije – milost.

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba


Preporuči tekst

Related Post