Ajsa Gaddafi

Vratila se Ajša Gaddafi: Osvetit ću oca, braću, muža i Libiju

4155 0
Preporuči tekst

Ajša je izdala deklaraciju u kojoj je navela da je ona sada lider otpora…

Ajša je izdala deklaraciju u kojoj je navela da je ona sada lider otpora i da se stvara tajna vlada.

Prvi put poslije novembra 2011. kćerka Moamera Gadafija, Ajša Gadafi obratila se libijskom narodu preko dva pisma.

Ajša Gadafi postaje novi vođa otpora u ključnom trenutku za zemlju – uoči nove NATO intervencije. Kao general-pukovnik libijske vojske, ona se zaklela na lojalnost cilju svog legendarnog oca i pozvala Libijce da se probude kako bi pobijedili, bili uspješni i „vratili vladu Džamahirije“.

Ajša Gadafi garantuje da će narednih mjeseci oformiti „tajnu vladu“ od „poznatih Libijaca“, koji su odani Gadafiju i koja će djelovati kao posrednik u Libiji i inostranstvu. Analizirajući trenutnu situaciju, ona je kritikovala bivšu vojsku zbog toga što je „luda mješavina anarhista“ odlučila da ratuje po principu „borim se za onog ko više plati“.

Gadafijeva kćerka ih je optužila za korištenje zelene zastave Džamahirije i regrutovanje njenih pristalica, kao i za jačanje plemenskih vlada, pod čijom su sijenkom ušli u savezništvo sa islamistima. Plemena Tuareg i Tubu je optužila za separatizam i zavjeru sa vladom u Tobruku.

Ajša Gadafi je pozvala vojnike Libijskih oružanih snaga da polože zakletvu njoj, kao vrhovnom komandantu, kako bi obnovila državu. “Moje ime mi daje dužnost i pravo da budem na čelu ove bitke.”, piše hrabra žena koja je tokom rata izgubila muža i dvoje djece. Danas je ona spremna da postane “simbol nacije” i rame uz rame sa portretom Gadafija postane “simbol misije za ponovno nacionalno jedinstvo.” Govoreći o Libijcima kao o svojoj djeci, uporedila je sebe sa majkom koja će se boriti za svoju djecu.

Pričajući o Al Kaidinim teroristima, koji su zbacili Gadafija 2011. Ajša Gadafi proročki zapaža da njihova propast i smrt imaju dah ludila i da će se raspasti i nestati. Ona je napisala da “smo mi spremni za smrtonosnu bitku” u kojoj će se teroristi suočiti sa jednom nacijom. U zaključku ona obećava potpisivanje novog sporazuma. Prema glasinama, štampana verzija ovog poziva tajno je dijeljena u glavnim gradovima Libije – Tripoliju i Tobruku, a uskoro se očekuje njen govor na lokalnoj televiziji.

face.ba


Preporuči tekst

Related Post