Erdogan Bozic

Cijeli kršćanski svijet gleda u Tursku. Pogledajte šta je Erdogan uradio baš na pravoslavni Božić:

4973 0
Preporuči tekst

Nadam se da će se ova poruka čuti i razumjeti ispravno

Nakon sedmogodišnje restauracije, u Istanbulu je svečano otvorena bugarska pravoslavna crkva Svetog Stefana. Poznatija pod imenom “Gvozdena crkva”, smještena je na obali zaljeva Zlatni rog, na Balati, a jedinstvena je po tome što je u potpunosti od kovanog gvožđa.

Ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je tom prilikom istakao da je ponovno otvaranje crkve važna poruka međunarodnoj zajednici.

“Vjerujemo da je dužnost države da svima osigura slobodno ispoljavanje vjere”, izjavio je turski predsjednik, podsjetivši da je ta zemlja u posljednjih 15 godina finansirala restauriranje više od 5.000 artefakata.

Predsjednik Turske je izjavio kako je u posljednje vrijeme u Turskoj restaurirano 14 bogomolja, među kojima se nalaze Velika sinagoga u Edirneu, Crkva Aja Nikola na otoku Gokceada, Protestantska armenska crkva u Diyarbakiru, Crkva Nizip Fevkai u Gaziantepu, Crkva Taksiyarhis na otoku Cunda, kao i Crkva Aya Yorgi u Edirnekapiju.

“Gvozdena crkva je finale ovog posla, posljednji primjer”, rekao je Erdogan na otvaranju Crkve sv. Stefana u Istanbulu.

Premijer Turske Binali Yildirim ocijenio je ponovno otvaranje crkve najboljim primjerom vjerske tolerancije koju njegova zemlja pokazuje prema drugim vjerama.

“Nadam se da će se ova poruka čuti i razumjeti ispravno”, rekao je Yildirim.

Ponovnom otvaranju bugarske pravoslavne crkve koja je svečano otvorena prošle godine, prisustvovao je i premijer Bugarske Boyko Borisov. On je tom prilikom izjavio da su u neophodni napori za normalizaciju odnosa između Turske i Evropske unije (EU).

Crkva Svetog Stefana ili Gvozdena crkva, prvobitno je bila izgrađena od drveta. Ponovno je sagrađena, ovaj put od gvožđa. Restauracija, koju je radio Grad Istanbul, trajala je sedam godina. Urađeno je sve, od podova do krova.

Od 3,5 miliona eura (16 miliona turskih lira), koliko je uloženo da se crkva spasi od propadanja, više od 2,8 miliona eura (13 miliona lira) izdvojio je Grad Istanbul.

Vijesti.ba


Preporuči tekst

Related Post