Namaz Klanjaci Smrt

Nije obavljala namaz i ismijavala je klanjače, a evo šta ju je pogodilo kada je umrla:

8310 0
Preporuči tekst

Ako je ovakvo stanje mrtvaca prije ukopavanja, kakvo je tek poslije

Ja sam osamnaestogodišnjakinja, i zelim vam prenijeti priču koja je ostavila snažan utjecaj na moje srce. Tada nisam redovno obavljala namaz, ali kada sam pročitala ovu priču, počela sam klanjati sve namaze u propisano vrijeme.

Učiteljica vjerske nastave nam je podijelila papir s pričom o ženi koja je gusulila mrtve.

U priči stoji da je jedna djevojka preselila. Tijelo je trebalo ogasuliti, umotati u ćefine i ukopati. Pozvali su ženu koja je to radila. Ona je prihvatila, jer joj je to bio posao. Kada je stigla, zatražila je da joj pokažu tijelo. Uveli su je u sobu. Porodica umrle je zatvorila vrata. Žena se prepala, počela lupati i pozivati, niko joj nije odgovarao. Primijetila je da su voda i ćefini pored tijela. Kada je spremala tijelo za gusul, vidjela je da je crno poput uglja. Začudila se i prepala. Počela je učiti sure El-Felek, En-Nas i Ajetul-kursiju.

Počela je gasuliti, iako je to bilo dosta teško. Tijelo je postalo poput razbacanog pijeska. Kada god bi dotakla dio merhuminih ostataka, oni bi joj se rasipali među rukama. Požurila je sa gasuljenjem kako bi izišla ne osvrćući se. Kada je završila, pokucala je na vrata i kazala je da je obavila posao. Otvorili su joj. Užurbano je otišla svojoj kući, ne pitajući porodicu umrle za razlog takvog stanja.

Nakon nekoliko dana, otišla je kod jednog velikog učenjaka i pojasnila mu šta se dogodilo, a on joj je rekao: “Otiđi porodici umrle djevojke i pitaj ih za razlog takvog stanja. “Otišla je i pitala ih:

-Želim vas pitati zbog čega ste zatvorili vrata i ostavili me samu s tijelom?

-Zato što, kada god bi došla žena da je gusuli, vidjela bi njeno stanje i pobjegla. Tako je pobjeglo desetak žena. Ti si nam bila posljednja nada, pa smo se pobojali da i ti ne pobjegneš.

-Dobro, a zbog čega je tijelo onakvo?

-Nije obavljala namaz i ismijavala je taj propis. A također je omalovažavala i potcjenjivala one koji ga obavljaju.

Nadam se da vam se priča svidjela i dojmila kao meni. Iskreno se nadam da ćete voditi računa o namazima, jer su oni vaša vjera. Ko čuva namaze, sačuvao je vjeru. Ako je ovakvo stanje mrtvaca prije ukopavanja, kakvo je tek poslije. Klanjaj prije nego ti bude klanjana dženaza!

Izvor: ”Otvorili su dušu i srce”, Autor: Amr Halid


Preporuči tekst

Related Post