Izjava O Poligamiji

Vrhovni imam egipatske džamije izazvao buru izjavom o poligamiji

2184 0
Preporuči tekst

Izazvao velike rasprave

Šeik Ahmed el-Tajeb (Tayeb), vrhovni imam egipatske džamije i univerziteta Al-Azhar u Kairu, ocijenio je da je poligamija nepravedna prema ženama i da ne predstavlja pravilo u islamu, čime je izazvao velike rasprave u Egiptu.

Ovo nije prvi put da je progovorio o poligamiji od kada je 2010. preuzeo dužnost. Ali sada je prvi put šeik al-Tajeb ocijenio poligamiju nepravednom, ako se ne poštuje načelo jednakosti navedeno u Kuranu.

Njegove riječi je odmah pozdravilo Nacionalno vijeće žena, čija je predsjednica Maja Morsi (Maya) rekla da “islamska vjera poštuje ženu, pravedna je prema njoj i dodjeljuje joj prava koja ranije nije imala”.

Nakon izjava šeika el-Tajeba pokrenuta je polemika na društvenim mrežama, a institucija Al-Azhar je u subotu navečer precizirala da veliki imam “nije govorio o zabrani poligamije”.

– Žene predstavljaju polovicu društva, ako se ne brinete o njima, to je kao da hodamo na jednoj nozi – prenio je univerzitet riječi šeika Tajeba.

On je uz ostalo rekao da je “poligamija često nepravedna prema ženi i djeci i ocijenio da je ona rezultat nerazumijevanja Kur’ana i tradicije proroka”, piše Dnevni avaz.

On preporučuje da je za dobro razumijevanje pitanja potrebno pročitati sve stihove o mnogoženstvu jer neki pročitaju samo “dva, tri, četiri” i ne čitaju ono što je prethodilo i ono što ih slijedi.


Preporuči tekst

Related Post

Fahrudin Muminovic

Ko je Fahrudin Muminović?

Posted by - 19/01/2019 0
Preporuči tekstFahrudin nam je rana do kijametskog dana, slika našeg komšiluka Fahrudin Muminović je dječak koji je preživio strijeljanje u…