Vjencanje Roditelji

Tužna priča iz Tutina: Oženio tetkinu kćerku

16243 0
Preporuči tekst

Roditeljima nisu pričali ništa sve dok nisu sve riješili. Tada je bilo kasno

Nakon razvoda braka, jedna kćerka ode sa majkom i uzme majčino prezime a druga kćerka i brat ostanu kod oca, koji se oženi i ima još djece sa drugom ženom.

Pošto su bračni odnosi bili trajno poremećeni, nijesu imali više nikakvog kontakta. Djeca su odrasla, majka nije htjela da se uda, već se brinula o kćerki,školovala je, zaposlila i udala je za profesora . Brak je bio idealan i imali su tri sina. Kćerka koja je ostala sa ocem, udala se i imala dvije kćerke i sina.

Djeca od dvije sestre su studirala zajedno ali, imala su različita prezimena, jedna su imala prezime majke a druga prezime oca.

Pošto je sin od jedne sestre, studirao sa kćerkom od druge , zaljube se jedno u drugo i nakon završetka studija dogovore se da sklope brak. Roditeljima nijesu pričali ništa sve dok sve nijesu riješili.

Kada je mladoženja priveo mladu, majka i otac se obradovali, oboje školovani, lijepi a kao da si odvojio jabuku, skoro isti. Pozvaše efendiju da ih vjenča, prvo pitanje je bilo: Da li su u krvnom srodstvu ili srodstvu po mlijeku? Rekli su da nijesu, jer nijesu znali, imali su različita prezimena .

Kada je efendija koji je bio iz drugog grada, jer je bio prijatelj sa mladoženjom upitao mladu kako je ime njene majke, te djevojačko prezime, dok je majka mladoženje ponavljala za efendijom ime njene sestre, odjednom je pala u nesvijest, tako skočiše svi oko nje, kada majka mladoženje dođe pri svijesti, kukajući, kroz suze zbori:

 ,, Oženio si sestru, njena majka i ja smo sestre, naši roditelji su se razdvojili i ja sam otišla sa majkom , te uzela majčino prezime a njena majka je ostala sa ocem i zadržala očevo prezime, rasla sam siroče, majka se mnogo namučila oko mene,otac me nikada nije tražio da me vidi, pričala mi je da imam brata i sestru i da oni nose prezime oca, Allah da nam oprosti, vrati sestru njenoj kući,,.

Tako mladoženja uzme efendiju i odvede je njenoj kući, te se upoznaju braća i sestre po majkama i od tada održavaju rodbinske veze,poštuju islamske propise u potpunosti, vratili se vjeri potpuno .

Ovo je pouka mladima da trebaju pitati svoje roditelje, da se treba konsultovati sa roditeljima oko svega i da je obaveza da se održavaju rodbinske veze…

Naser Bakić/pesterpress


Preporuči tekst

Related Post