ISTINITA PRIČA: MUSLIMAN OTKOPAO KABUR I ZAČUDIO SE KAD JE VIDIO ŠTA JE UNUTRA

6235 0
Preporuči tekst

Ovako završe oni koji su skloni memimetu – ogovaranju

U Medini živješe jedan čovjek koji je često odlazio u predgrađe da obiđe svoju sestru koja je tamo živjela. Jedanput mu sestra oboli, a nakon kraćeg vremena i umrije.Čovjek se pobrinu oko njenog ispraćaja sa ovog svijeta, klanjaše joj dženazu i odnesoše je na mezarluke, a kada je ukopaše on se vrati kući. Tada primjeti da je prilikom ukopa izgubio kesu s novcem kod sestrinog kabura.

Zovnu jednog rođaka pa ponovo odoše na mezarluke i dok malo odgrnuše zemlju nadoše onu kesu i novce. Tada čovjek reče svom rođaku:– Odmakni se malo, da ja pogledam u kakvom je stanju moja sestra.Kada se njegov rođak odmače u stranu, čovjek skloni ono malo zemije što je još bilo na lahdu (dio kabura gdje se položi umrli), a unutra u kaburu hukti vatra.

On brže-bolje vrati sve kako je i bilo, poravna kabur i vrati se kući te ode svojoj majci. Kada je došao reče joj:– O majko, ispričaj mi sve o mojoj sestri što znaš.

Majka mu reče: – Zašto pitaš za nju sad kad je ona već mrtva?On reče: – Hoću da mi kažeš sve o njoj!Onda mu majka reče ovako: – Tvoja sestra je često kasnila sa namazom i nije ga obavljala na vrijeme, a klanjala je i kada nije bila potpuno čista. Imala je običaj da sluša razgovore u komšiluku, a onda je to prenašala drugima, iako je znala da je to veliki grijeh.Kada je to čovjek čuo onda mu bude jasno zašto je njegova sestra isti dan kako je ukopana u kabur, bila izložena kaburskom azabu i kazni Uzvišenog Allaha.

www.religis.com


Preporuči tekst

Related Post