Dobojski Imam

Je li glavni dobojski imam prisustvovao proslavi Dana RS?! Reis zatražio očitovanje, evo kakav je odgovor stigao:

1794 0
Preporuči tekst

Stiglo očitovanje i od samog imama

Proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još uvijek su u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj, Bajro ef. Džafić, prisustvovao je obilježavanju Božića, a dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. ‘Dana Republike’, je napustio.

Naime, nakon što su se u medijima pojavili napisi o tome kako je ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik tzv. “Dan Republike”, Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih kao i samog imama.

-Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. “Dana Republike” – saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.

Dodaje se, da je proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još uvijek u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene.

Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bh. entitetu RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da učestvuje u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina – prenosi MINA saopćenje Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.

Izvor: depo.ba


Preporuči tekst

Related Post