Rjec Allah

Na dječijim čarapama lik lego figure, ali i riječ Allah (Video)

2012 0
Preporuči tekst

Novi skandal H&M-a: Lego čikica i Allah: Primorani da povuku čitavu seriju iz prodaje

Nakon rasističkog skandala sa crnim dečakom i majicom “najkul majmun”, poznati svetski brend H&M je na udaru novih kritika. Na čarapama primećen pozdrav Alahu.

Švedski modni gigant primoran je da povuče čitavu seriju dečjih muških čarapa sa lego motivima, jer je nekoliko mušterija primetilo da deo dizajna veoma podseća na arapski natpis “Alah”.

Naime, kako prenosi Raša tudej pisanje švedskih medija, na dečjim čarapama je lik lego figure, radnika s kacigom, koji u ruci drži betonsku bušilicu. Deo koji je sporan jeste “trag” rada te bušilice koji, ako se pogleda naopačke, veoma podseća na arapsku reč Alah.

Iako iz H&M-a kažu da je reč o pukoj koincidenciji, uprava ove modne marke je ipak odlučila da povuče iz prodaje sporne čarape, pošto se reakcija javnosti proširila za kratko vreme.

Ovaj najnoviji incident dolazi svega par nedelja nakon velikog skandala koji je u svetskoj javnosti izazvala kampanja za novu dečju liniju garderobe, na kojoj je crni dečak koji nosi majicu s natpisom “najjkul majmun u džungli”.

Ta kampanja, koja se našla i na bilbordima širom sveta, izazvala je oštre reakcije i optužbe H&M-a za rasizam. Među nekim kritikama su bile i pretnje da će doći do bojkotovanja tog brenda, a neke radnje H&M-a u Južnoj Africi su čak bile i polupane.

S druge strane, rasistički skandal pokazao je i da se švedski modni gigant suočava s problemima u upravljanju. “Ovo je bila jedna od najtežih godina za H&M”, rekao je Joakim Bornold, ekonomista investicione banke Nordnet, napominjući da je vrednost akcija kompanije pala za 35 odsto od januara 2017. godine.

b92.net


Preporuči tekst

Related Post