Supruga Muz

Da li je supruga dužna služiti svoga muža?

1947 0
Preporuči tekst

Ne treba obavezivati suprugu onim što joj je naporno i teško

Pitanje: Čitala sam u jednim domaćim novinama fetvu jednog alima u kojoj se kaže da supruga nije dužna (nije joj vadžib) služiti muža, a on je s njom sklopio brak samo radi nasljeđivanja. Njen hizmet mužu spada u lijep suživot i postupanje. Taj alim je rekao da je muž dužan da osigura poslugu svojoj suprugi ako ona iz bilo kog razloga ne služi njega niti samu sebe. Da li je ovo ispravno? Ako je neispravno, hvala Allahu što ove novine nisu velikog tiraža, inače bi neki supružnici postali samci kada bi neke žene pročitale ovu fetvu.

Odgovor: Ova fetva je neispravna i ne može se po njoj postupati. Zna se da su žene sahabijke služile svoje muževe, kako je o svom služenju svoga muža Zubejra ibn el-Avvama izvijestila Esma, kćerka Ebu-Bekrova, Fatima ez-Zehra o služenju Alije, r.a., kao i druge žene.

Još uvijek je običaj među muslimanima da žena služi svoga muža u uobičajenim stvarima, kao što je spravljanje hrane, pranje odjeće i suđa, čišćenje kuće, kao i pojenju i muži stoke, poljoprivredi i drugom, i svako radi ono što mu dolikuje.

Ovaj običaj sprovodi se još od vremena Vjerovjesnika, s.a.v.s., pa sve do današnjih dana, bez poricanja.

Međutim, ženu ne treba obavezivati onim što joj pričinjava teret i poteškoću, već to treba biti u skladu s mogućnostima i običajem. Allah upućuje na ono što je ispravno.

Odgovorio: Šejh Ibn-Džibrin

Iz knjige: Fetve o ženskim pitanjima

Obrada i naslov: Menhedž


Preporuči tekst

Related Post