Kancerogeno Meso

Doktor veterinarske medicine: “Evo kako ćete prepoznati kancerogeno meso”

2230 0
Preporuči tekst

Otkako je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da ta hrana može da izazove rak, uznemirenost se nastanila u svakoj kući. Zato priskačemo u pomoć i donosimo vam kratak vodič za izbjegavanje opasnosti koje se kriju u omiljenoj nam hrani.

Portal “Alo!” je istražio u kojim slučajevima, kobasice, viršle, paštete i šnicle nikako ne bi trebalo da spustimo u korpu!

Da biste i vi znali šta da kupite, upamtite ove korisne savjete:

“Od najvećeg značaja je da čitamo deklaracije. Prvi razlog da ne kupite kobasice, viršle i salame jeste ako na deklaraciji stoji oznaka MSM. To znači da je meso mašinski separisano, samljeveno s kostima, u kojima su deponovani svi antibiotici, hormoni, teški metali i ostali otrovi koje je životinja tokom života pojela. Isto važi kada na deklaraciji pronađete emulgatore nitrite koji su obeleženi E249, E250, E251 i E252. Štetni su zato što s aminokiselinama iz mesa stvaraju kancerogeno jedinjenje nitrozamin.

Odmah vratite na policu kobasice, viršle, salamu i paštetu ako ste na deklaraciji uočili polifosfate koji se obilježavaju E451, E452 i E453, jer su genotoksični ili narodski rečeno, oštećuju nam gene. Posebno vodite računa da ne jedete nijedan proizvod koji sadrži E407, kako se obiljlježava karagenan. On se lijepi za zidove crijeva, stvara ranice koje poslije mogu da se pretvore u rak debelog creva”.

Kako dodaje, ako ste pročitali da neki od proizvoda sadrži poboljšivač ukusa glutaminat, to je dokaz da u njemu nema mesa.

“Sve što sam naveo odnosi se na trajne i polutrajne suhomesnate proizvode. Kada je meso u pitanju, ako kupujete, na primjer, šnicle obratite pažnju da li je meso prošarano žilicama masti ili ne. Ako jeste, te životinje i nisu tako loše hranjene. Ukoliko nema ni grama bijele masnoće, a vodica curi iz njega, dokaz je da su životinje, uz hranu, dobijale hormon rasta i antibiotike.

Djeci svakako ne bi trebalo davati prerađevine, naročito ne paštete i viršle. Na kraju, paštete uz malo truda možete napraviti i sami!

Haber.ba


Preporuči tekst

Related Post