Sinova Dzenaza

Tužno i žalosno: Napustio pripremu dženaze svoga sina da bi spasio život tuđeg djeteta

34529 0
Preporuči tekst

Hirurg je došao u bolnicu nakon nakon hitnog poziva da treba operisati jednog pacijenta. Ušavši u bolnicu odmah je otišao u svoju ordinaciju kako bi se spremio za operativni zahvat nad mladim pacijentom.

Prije ulaska u operacijsku salu ugledao je oca tog pacijenta koji je nervozno hodao kroz hodnik, a na licu mu se primjećivala ljutnja i bijes.

Čim je ugledao hirurga, povikao je prema njemu: ”Čemu toliko kašnjenje doktore? Da li shvataš da je život moga sina u opasnosti? Zar nemaš nimalo osjećaja odgovornosti?”

Doktor se blago nasmijao i rekao mu: ”Žao mi je, brate, nisam bio u bolnici i evo došao sam čim su me pozvali. Nadam se da si se sad smirio i da ćeš me pustiti da uradim operaciju. Budi siguran da je tvoj sin pod Allahovom zaštitom i da je u sigurnim hirurškim rukama.”

Ni doktorove blage i utješne riječi nisu ublažile i smanjile očevu srdžbu, već je nastavio da viče i galami: ”Da se smirim, je li?! A šta da je tvoj sin u pitanju, da li bi se ti smirio? Neka ti Bog oprosti. Šta bi tek učinio kad bi ti sin umro?”

Doktor se samo osmijehnuo i rekao mu: ”Proučio bih ajet koji se uči kada nas pogodi neka nevolja: ”Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun!” – ”Svi smo Allahovi i svi ćemo se Njemu vratiti.” Zar vjerniku preostaje nešto drugo? Dragi moj brate, doktor ne može ni produžiti ni skratiti život, jer su životi u Allahovoj ruci, a ja kao ljekar učinit ću sve što je u mojoj moći da spasim tvoga sina. No, situacija je vrlo ozbiljna i ako se nešto dogodi tvoje je da kažeš: ”Svi smo Allahovi i svi ćemo se Njemu vratiti!” Stoga, boj se Allaha i idi u mesdžid koji se nalazi unutar bolnice i moli Allaha da ti spasi sina.”

Otac je odmahnuo rukama i rekao: ”Najlakše je drugome davati savjete kad je u nevolji.”

Nakon toga hirurg je ušao u operacijsku salu i uradio operaciju koja je trajala nekoliko sati. Kad je završio izašao je na hodnik i rekao ocu operisanog mladića: ”Raduj se, brate! Operacija je u potpunosti uspjela i tvoj sin će biti dobro. Oprosti mi, ja sada žurim, a sestrica će ti objasniti detalje u vezi tvoga sina.”

Otac je sačekao pred vratima sale i kada je sestrica izašla, upitao je: ”Šta je sa onim arogantnim doktorom, nije htio sačekati ni nekoliko minuta da ga detaljnije upitam o stanju moga sina?”

U tom trenutku sestrica je briznula u plač, rekavši: ”Doktorov sin je jučer umro nakon saobračajne nesreće. U trenutku kada smo ga mi zovnuli, on je vršio pripreme za dženazu svoga sina. Pošto ovdje nemamo drugog hirurga morali smo ga zovnuti, pa je on odgodio pripremu dženaze i ukopa svoga sina, a došao je da spasi život tvoga djeteta.”

saff.ba


Preporuči tekst

Related Post

Imami NeCasan Posao

Imami u nečasnom poslu

Posted by - 02/01/2020 0
Preporuči tekstNoć prije same dženaze nekoliko članova iz moje familije i ja susreli smo se sa dvojicom imama da se…
Nana Urekla Svoje Unce

Nana urekla unuče

Posted by - 15/01/2020 0
Preporuči tekstEvo kako se mogu ureći mala djeca: Danas su mi mladi roditelji doveli svoje dijete od oko osam godina;…