Dodik BiH

Kusturica: BiH je u sigurnim rukama Milorada Dodika

1769 0
Preporuči tekst

Reakcija Emira Kusturice povodom aktiviranja MAP-a:

Režiser Emir Kusturica rekao je povodom aktiviranja MAP-a i mogućnosti ulaska BiH u NATO da je BiH u sigurnim rukama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji ima namjeru da štiti svaki centimetar Republike Srpske i da brani principijelne odluke Srba donesene u Narodnoj skupštini RS o vojnoj neutralnosti.

– S tim u vezi, on će učiniti sve za jačanje RS. Međutim, samo postojanje BiH u velikoj mjeri zavisi od njegovih kolega u Predsjedništvu Šefika Džaferovića i Željka Komšića i njihove spremnosti za dijalog i kompromise – izjavio je Kusturica za Rusku gazetu.

Na pitanje šta će savjetovati Miloradu Dodiku, Kusturica je rekao da će mu savjetovati da čitavo njegovo djelovanje bude u cilju zaštite dostojanstva srpskog naroda, da ne nastoji biti isključivo historijska ličnost, nego da sačuva pragmatizam.

– Uzgred, Milorad Dodik i jeste takav. To treba da mu pomogne da sačuva sve mehanizme vlasti i ojača ih u budućnosti radi osiguranja interesa Republike Srpske /RS/ – naveo je Kusturica.

On je istakao da se Srbija mora nedvosmisleno opredijeliti i konačno stati na stranu Evroazije, jer se tamo nalazi budućnost Evrope.

– Mislim da je došlo vrijeme da se Srbija odrekne Josipa Broza Tita. U tome jeste smisao. Jer je on, levitirajući između Čerčila i Staljina, izabrao ovog prvog. Jedan od razloga je to što je Tito bio član londonske masonske lože `Konkordija`. Ako pokušamo malo da ga rehabilitujemo, vidjećemo da je 1948. godine Zapad bio progresivniji od Sovjetskog saveza – kaže Kusturica.

Na pitanje šta Srbi očekuju od Rusije, Kusturica je rekao da se nadaju da ruski lider Vladimir Putin nikada neće dozvoliti da Kosovo bude primljeno u UN.

– To se ne smije dozvoliti, čak i ako iz Beograda u Moskvu budu stizali signali da je pronađen nekakav bilateralni dogovor. Mi praktično ne kontrolišemo veliki dio Kosova i de fakto ono je u njihovim /albanskim/ rukama, ali de jure mi ne smijemo da ih priznamo ni za sto godina, pošto su oni ukrali naše historijsko i duhovno nasljeđe – rekao je Kusturica.

Kada je riječ o ulozi Rusije u novom svjetskom poretku, on je rekao da je Rusija ključni igrač u međunarodnoj areni i da će sve zavisiti od Rusije.

Govoreći o svojoj trećoj knjizi “Šta mi je to trebalo”, Kusturica je rekao da je ona posebna, prije svega, što u njoj potvrđuje da se ne sprema da umre, sremeći ka životu, ili još preciznije, da je odlučio da živi do kraja svoj života.

– Uzmemo na primjer Don Kihota, koji je na kraju svog života na prevaru doveden u dom svoje sestre i tek je pred licem smrti zapitao sebe: `Što mi je sve to trebalo`, nakon čega je i umro – podsjetio je Kusturica, prenosi Srna.

On je dodao da za razliku od Don Kihota, on misli da sličan naziv nove knjige je najbolji dokaz potrebe da u njoj sabere stečeno iskustvo i znanja za pitanje koje nema odgovora.

(Hayat/Foto: Arhiv)


Preporuči tekst

Related Post