Muftija: U sljedećih 15 godina 30 posto Rusa bit će muslimani

1614 0
Preporuči tekst

Zbog velikog rasta broja muslimana, neophodni deseci novih džamija

(Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Ravil Gajnetdin, predsjednik Vijeća ruskih muftija, predviđa da će u sljedećih 15 godina postotak muslimana u njegovoj državi porasti na 30 posto ukupnog broja stanovnika, dok trenutno iznosi sedam posto.

Ruski muftija u svom govoru na konferenciji u Državnoj dumi na temu “Historija islama u Rusiji: tradicije patriotizma i suživota” spomenuo je da se te procjene zasnivaju na mišljenju “stručnjaka čije su kompetencije nedvojbene, kao i na njegovom iskustvu stečenom u radu u Moskovskoj sabornoj džamiji, o čemu govori i stalni rast broja njenih posjetilaca”.

“Neophodni su nam deseci novih džamija s odgovarajućom kulturnom i obrazovnom infrastrukturom u najvećim gradovima Rusije”, izjavio je Gajnetdin na konferenciji, a prenosi ruski TV-kanal Russia Today.

Minimalni socijalni paket

Muftija je također pozvao da se osigura “minimalni socijalni paket” za zaposlenike islamske vjerske zajednice, posebno za mlade, i da se uspostave islamski naučno-obrazovni centri “ne na periferiji nego u glavnim gradovima, blizu glavnih akademskih centara”.

Govorio je i o “umjetno stvorenim preprekama u Rusiji kako bi se ometalo širenje islama, a koje trebaju biti eliminirane”.

Izvor: balkans.aljazeera.net


Preporuči tekst

Related Post