SCHWARZ-SCHILLING KOD HADŽIFEJZOVIĆA: “HTIO SAM SMIJENITI DODIKA, ALI…” (VIDEO)

1444 0
Preporuči tekst

Amerikanci nisu dali Dodika

Zbog toga mu i nije produžen mandat, jer su znali da ću uraditi nešto

“Odluka da Dodik bude smijenjen, ipak nije donesena”
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling gostujući jednom na FACE TV rekao je da je tokom mandata namjeravao djelovati kada je riječ o poziciji Milorada Dodika, ali da ipak Amerikanci u tom trenutku nisu bili za to.

“Dodik je 2007. imao jako ružan izborni govor, na kojem je istakao kako će napraviti referendum. Amerikanci su mi rekli, da trebam odmah djelovati. Odlučio sam ga nazvati i reći mu da se to ne smije više dogoditi, jer sam mu rekao da ću reagovati, ako ne bude korektan.

On je do samih izbora bio fer. Kada je nakon kampanje nastavio s onim što je počeo, ja sam rekao da ću uraditi nešto po tom pitanju. Na to su Rusi protestovali. Amerikanci su čekali zeleno svjetlo iz Washingtona, onda su ostali rekli da će i oni čekati, jer i Amerikanci čekaju.

Nakon nekoliko dana, Amerikanac je rekao da nije dobio zeleno svjetlo od svojih. A to se promijenilo jer je već otvoren ‘front na Kosovu’, pa da ne bi bilo i pitanje Bosne i Hercegovine upleteno.

Ali ako se to bude koristilo kao argument i ako se sada ne bi djelovalo, onda nam je ovaj voz prošao”, kazao je Schilling za Face TV.

Dodao je da je sve tada rekao Dodiku, ali da odluka da Dodik bude smijenjen, ipak nije donesena.

“Ja, kao visoki predstavnik, sam htio da ga smijenim, ali Amerikanci ga nisu dali. Upravo zbog toga mi nije produžen mandat, jer su znali da ću uraditi nešto, da ih neću slušati. Zbog toga su me se željeli riješiti”, zaključio je Schilling govoreći o predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku.

Izvor:slobodna-bosna.ba


Preporuči tekst

Related Post