KOJE VOĆE TREBAMO JESTI DA BISMO SE ZAŠTITILI OD SIHIRA I OTROVA U ORGANIZMU, TE POPRAVILI PSIHU?

5088 0
Preporuči tekst

Pouzdano. Zasnovano na vjerodostojnom hadisu

Na početku ovog teksta spomenut ćemo hadis Poslanika a.s..

Poslanik a.s. kaže: “Ko ujutro pojede 7 osušenih hurmi, tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov.” (prenosi Ebu Davud)

Hurme su odličan lijek protiv sihira i otrova. U tom slučaju dobro pomaže pijenje vode u kojoj su se kiselile svježe hurme.

Ako podrobno ispitamo medicinsku stranu ovog hadisa shvatit ćemo čudo koje sadrži:

Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, je spomenuo broj 7. Ovaj broj igra značajnu ulogu u svemiru, Kur'anu i Poslanikovoj tradiciji. Dovoljno je spomenuti da je prvi broj koji se spominje u Kur'anu broj 7.

7 hurmi otprilike je teško 70 grama što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu.

Ova količina je dovolja da očisti organizam od akumuliranih otrova u ćelijama kao što su teški metali, npr. olovo. U današnje vrijeme akumulacija otrovnih tvari se povećala usljed raširenih zagađenja vode, zraka i hrane.

Hadis implicitno štetne tvari koje se unose u organizam označava kao otrov. Također se spominje da jedenje hurmi smanjuje opasnost koju te štetne tvari predstavljaju za organizam.

A što se tiče riječi sihir, samo Allah, subhanehu we te'ala, zna šta ona podrazumijeva.

U hadisu se ne kaže da otrov nema nikakvog utjecaja na onog ko pojede 7 hurmi. U stvari, činiti to namjerno (uzimati otrov) smatra se štetnim po zdravlje, a to je po islamu zabranjeno. Ovdje moramo shvatiti da ako pojedemo sedam hurmi svakog jutra to smanjuje štetni efekat otrova. Da bi se postigao što bolji učinak, jedenje sedam hurmi svakog jutra trebalo bi biti stalna navika kao što to od nas naš Poslanik sallallahu alejhi we sellem traži.

Iz hadisa nam je jasno da ova praksa pomaže i našem psihičkom zdravlju i da ono postaje stabilnije ukoliko se ovaj postupak primjenjuje, a Allah, dž.š. jedino zna istinu. Hurma sadrži sve najpotrebnije sastojke.

Hurme sadrže visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, bjelančevina 2,3-5,6%, vitamina 6,4-11,5% i drugih vlakana. Meso hurme sadrži 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u sjemenki 7,7-9,7%.

Hurme sadrže vitamine A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, sjemenke sadrže aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se vjeruje da sprečava nastajanje raka i koji ima važnu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Zbog svih prethodno spomenutih osobina može se reći da su hurme idealna hrana budućnosti. U zadnjih 40 godina proizvodnja ovog voća se povećala triput, dok se svjetsko stanovništvo povećalo dvaput, a to govori da proizvodnja ovog idealnog voća brzo napreduje.

allahovarobinjainsaallah


Preporuči tekst

Related Post